Self- and other-perceptions of nonnative English teacher identity in Turkey: A sociopsychological approach
Türkiyede ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin kimliğiyle ilgili benlik ve öteki algıları: Sosyopsikolojik bir yaklaşım
  1. Tez No: 366317
  2. Yazar: HİLAL BOZOĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PAŞA TEVFİK CEPHE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretimi, Öğretmen Kimliği, Ana Dili İngilizce Olan Öğretmenler, Ana Dili İngilizce Olmayan Öğretmenler, Benlik-ve-Öteki Algısı, Meta-algısı, English Language Teaching, Teacher Identity, Native Teachers, Non-native Teachers, Self-and-Other Perceptions, Meta-perceptions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin sayısı anadili İngilizce olan öğretmenlerin sayısından üçte bir oranında daha yüksektir (Crystal, 2003). Ancak, anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin profesyonel durumu çoğunlukla anadili İngilizce olan İngilizce öğretmenlerinden daha düşük görülmekte, ve ana dili İngilizce olmayan öğretmenler farklı ortamlarda ayrımcı tavırlarla karşılaşabilmektedir. Mevcut duruma rağmen, ana dili İngilizce olmayan öğretmenlerle ilgili algılar ve ana dili İngilizce olmayan öğretmenlerin güçlendirilmesiyle ilgili çalışmalar araştırmacıların dikkatini yeni yeni çekmeye başlamıştır. Bu açıdan, bu çalışma Türkiye'deki ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin kimliğini sosyo-psikolojik bir bakış açısıyla incelemeyi hedeflemektedir. Ancak, daha önce yapılan çalışmalar yalnızca öğrencilerin yada yalnızca öğretmenlerin algılarını incelerken, bu çalışma öğrencilerin algılarını, öğretmenlerin algılarını ve öğretmenlerin öğrencilerin ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleriyle ilgili ne düşündüklerine dair algılarını içermektedir. Dolayısıyla, bu çalışma benlik- ve öteki algıları ve meta-algılarını (kişinin diğerlerinin kendi hakkında ne düşündüğüne dair algısı) biraraya getirmektedir. Çalışmanın kapsamı iki kısımdan oluşmaktadır: bir yandan öğrencilerin algısı, öğretmenlerin algısı ve öğretmenlerin öğrencilerin ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleriyle ilgili ne düşündüklerine dair algıları arasındaki farklılıkları incelemekte ve ana dili İngilizce olan öğretmenler ve ana dili İngilzce olmayan İngilizce öğretmenlerinin güçlü ve zayıf yönlerini saptamayı hedeflemektedir; diğer yandan ise algılar arasındaki muhtemel farklıkları saptamak amacıyla ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilzce öğretmenleriyle ilgili öğrencilerin ve öğretmenlerin algıları ve öğretmenlerin ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleriyle ilgili öğrencilerin ne düşündüklerine dair algılarını karşılaştırmaktadır. Veriler eş zamanlı karışık method kullanılarak, hem nitel ve nicel veri, hem de doğrudan ve psikoterapistler tarafından klinik ve tıbbi araştırmalarda kullanılan bir araştırma yöntemi olan döngüsel sorgulama yöntemi ile toplanmıştır. Öğrenciler ve Türk İngilizce öğretmenlerine 22-maddelik bir likert ölçekli anket ve açık uçlu sorular uygulanmıştır. Bulgular ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin farklı güçlü yanları ve zayıf yanlarının olduğunu göstermektedir. Ana dili İngiizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin pedagojik olarak güçlü yönleri olduğu, fakat dilbilimsel olarak zayıf yönlerinin olduğu algısının varlığı saptanmıştır. Öte yandan, ana dili İngilizce olan İngilizce öğretmenlerinin dilbilimsel olaak güçlü yönlerinin olduğu, fakat pedagojik olarak zayıf yönlerinin olduğu bulunmuştur. Bulgular aynı zamanda algılanan zayıf ve güçlü yanların birbirini tamamlayıcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bulgular ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin dil becerisi ve öğretimiyle ilgili bazı noktalarda öğrencilerin algıları, öğretmenlerin algıları ve öğretmenlerin öğrencilerin ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleriyle ilgili ne düşündüklerine dair algıları arasında fark olduğunu da ortaya koymaktadır. İlginç olarak, ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleriyle ilgili olarak, öğrencilerin algılarının öğretmenlerin algıları ve öğretmenlerin öğrencilerin nasıl düşündüğüyle ilgili algılarından daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca Türkiyedeki ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin dil becerisi ve dil öğretimiyle alakalı konulardan bazılarıyla ilgili öğrencilerin ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleriyle ilgili algılarına dair farkındalığı olmadığı bulunmuştur. Bu çalışma Türkiye'deki anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerinin güçlendirilmesi amacıyla öğretmen yetiştirme programları için birtakım tavsiyeler sunmaktadır. Yönetici ve koordinatörler açısından, yabancı dil öğretmeninin ana dil konuşucusu olmasının tek kriter olmaması, yönetici ve koordinatörlerin ana dili İngilizce olan ve ana dili İngilizce olmayan öğretmenlerin arasında işbirlikçi öğretim ve birbirinden öğrenmeleri üzerinde durmaları tavsiye edilmektedir. Yönetici ve koordinatörler ana dili İngilizce olan ve olmayan öğretmenleri farklı dil becerilerini farklı seviyedeki öğrenci gruplarına öğretmekle görevlendirebilirler. Ana dili İngilizce olan ve olmayan İngilizce öğretmenleri açısından, zayıf ve güçlü yönlerine dair farkındalık kazanmaları ve sürekli eğitimleri için fırsatları değerlendirmeleri tavsiye edilmektedir. Ana dili İngilizce olan öğretmenlere yerel kültür, yerel eğitim sistemi, öğrenci profili, sınav sistemi, öğrencilerin İngilizce öğrenirken yaşadığı zorluklar üstünde duran eğitim programlarına katılmaları,öğrencilerin ana diline kısmen de olsa hakim olmaları, İngilizce dilbilgisi konusunda teknik olarak bilgi edinmeleri tavsiye edilmektedir. Ana dili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenlerine ise, hedef dilin kültürü hakkında daha çok bilgi sahibi olmaları, özellikle telaffuz açısından dil becerilerini geliştirmeleri, kendi davranışlarını gözlemlemeleri, öğrenciler ve meslektaşlarından geri dönüt almaları, kendilerine yurtdışı tecrübesi kazanmaları için şans tanınması ve Türkiye'de yabancı dil öğretiminde tek model yaklaşımı yerine uluslararası İngilizce normalarının teşvik edilmesi tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Non-native-speaker teachers of English (NNESTs) are estimated to outnumber native English-speaking teachers (NESTs) by three to one (Crystal, 2003). However, NNESTs are often accorded lower professional status than NESTs and have been shown to face discriminatory attitudes in different contexts. Despite the present situation, investigations into perceptions about non-native teachers and empowerment of non-native teachers have attracted the attention of scholars only recently. In this regard, this study aims at investigating non-native English teacher identity in Turkey with a socio-psychological approach. However, while earlier studies relied mainly upon either learners' perceptions or teachers' self perceptions, the present study involves learners' perceptions, non-native teachers' perceptions and non-native teachers' impressions of what learners think about native and non-native teachers. Thus, it integrates self- and other perceptions and meta-perceptions (one's impression of what others think about him/her). The focus of this study is two-fold: it analyses differences in language competence and teaching behaviour between native and non-native teachers from the point of learners, non-native teachers and non-native teachers' impression of what learners think about native and non-native teachers to identify strengths and weaknesses of native and non-native teachers on the one hand, and compares learners' perceptions, non-native teachers' perceptions and non-native teachers' impression of what learners think about native and non-native teachers to identify any possible gaps between these different perceptions on the other. Data were collected through a concurrent mixed methods design, which included not only quantitative and qualitative data together, but also direct and circular questioning, a qualitative research method used by psychotherapists in clinical and medical research, together at the same time. The students and non-native teachers were queried through a 22-item likert scale questionnaire and open ended questions. Findings show that NNESTs and NESTs are perceived to have distinctive strengths and weaknesses. While NNESTs are thought to have strong pedagogical strengths, they have linguistic weaknesses. While NESTs are perceived to have strong linguistic strengths, they have pedagogical weaknesses. The findings also suggest that some of the perceived strengths and weaknesses are complementary. Moreover, the results also reveal that there is discrepancy between learners' perceptions, non-native teachers' impressions and non-native teachers' impressions of what learners think about native and non-native teachers in some aspects of language competence and teaching behaviour. Interestingly, it is observed that learners' perceptions are lower than teachers' perceptions and teachers' impression of what learners think about native and non-native teachers.Finally, it has also been found that non-native English teachers in Turkey did not have awareness about learners' perceptions of native and non-native teachers in some aspects of language competence and teaching behaviour. This study provides specific suggestions for teacher education programs to empower non-native teachers in Turkey. With regards to administrators and supervisors it is suggested that nativeness of the language teacher should no longer be the sole criterion for program administrators and supervisors should focus on cooperative teaching between NESTs and NNESTs and they should provide opportunities for both groups of teachers to interact with and learn from each other. Administrators could also assign NNESTs and NESTs to instruct specific language skills or teach learners with different proficiency levels. With regards to NESTs and NNESTs, it is suggested that they gain an awareness of their strengths and weaknesses and seek out chances for their continuing education. In terms of NESTs, taking part in induction programs or in-service training programs that focus on the development of native teachers' knowledge about local culture, the local education system, students' profiles, examination system, and students' difficulties in learning English, achieving some degree of proficiency in learners' mother tongue, and improving their meta-language about English grammar would be helpful. In terms of NNESTs, enhancing NNESTs' knowledge of target culture, and improving their language competence in English, especially in pronunciation, self-observation of their behaviours, feedback from learners and their native and non-native colleagues, providing non-native teachers with a chance of abroad experience, promoting international English norms rather than a mono-model approach in the field of English language teaching in Turkey are some of the recommendations for NNESTs.