Modeling the relationships among coping strategies, emotion regulation, rumination, and perceived social support in victims of cyber and traditional bullying
Baş etme yöntemleri, duygu düzenleme, ruminasyon ve algılanan sosyal desteğin geleneksel ve siber zorbalık mağduriyeti ile ilişkilerinin modellenmesi
  1. Tez No: 377835
  2. Yazar: ÇİĞDEM TOPCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ERDUR BAKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: siber-geleneksel zorbalık mağdurları, baş etme stratejileri, duygu kontrolü, ruminasyon, sosyal destek, cyber-traditional bullying victims, coping style, emotion regulation, rumination, social support
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmanın amacı baş etme yöntemleri, duygu düzenleme, ruminasyon, ve algılanan sosyal desteğin geleneksel ve siber zorbalık mağduriyeti ile ilişkilerinin modellenmesidir. Araştırmaya Ankara'da devlet liselerinde okuyan ve yaşları 14 ve 18 arasında değişen 853 ergen katılmıştır. Veri toplamak için Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri-II, Yenilenmiş Olweus Zorba/Mağdur Ölçeği, Başa Çıkma Stratejileri Ölçeği Kısa Formu, Duygu Düzenleme Ölçeği, Ruminasyon Ölçeği Kısa Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Güçler ve Güçlükler Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan zorbalık mağduru olanlar belirlendikten sonra, geleneksel ortamda yapılan zorbalık ile siber zorbalık arasında güçlü bir ilişki bulunduğu için, önerilen model hem geleneksel (n = 482) hem de siber ortamda (n = 511) mağduriyet yaşayanlarla test edilmiştir. YEM analizi sonuçlarına göre zorbalık mağduriyeti fonksiyonel olmayan baş etme yöntemleri aracılığıyla içe yönelim davranışlarıyla pozitif ilişkili bulunmuştur. Ayrıca, zorbalık mağduriyeti, aileden alınan sosyal desteğin az olarak algılanması ve yeniden ele alma yönteminin kullanılmaması aracılığıyla da içe yönelim davranışlarıyla pozitif ilişkili bulunmuştur. Geleneksel zorbalık mağdurları için ruminasyon aracılığıyla içe yönelim davranışları ile pozitif bir ilişki bulunmuştur fakat bu yol siber zorbalık mağdurları için istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ek olarak, araştırma sonuçları zorbalık mağduriyeti ile içe yönelim davranışı arasında birçok dolaylı ilişki ortaya çıkarmıştır. Sonuç olarak, geleneksel zorbalık ve siber zorbalık mağdurları ile test edilen iki model bulguları arasında görülen küçük birkaç farka rağmen oldukça benzer sonuçlar elde edilmiştir. Her iki model için de baş etme yöntemleri, ruminasyon, yeniden ele alma, ve aileden algılanan sosyal destek aracılığıyla zorbalık mağduriyeti ile içe yönelim davranışı arasında dolaylı ilişkiler bulunmuştur. Bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to test a model investigating the relationships among coping style, emotion regulation, rumination, perceived social support in victims of traditional and cyber bullying. The sample of the present study consists of 853 adolescents aged between 14 and18, attending public high schools in Ankara. The Revised Cyber Bullying Inventory-II, The Revised Olweus Bully/Victim Questionnaire, Brief COPE, Emotion Regulation Questionnaire, Ruminative Response Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, and Strengths and Difficulties Questionnaire were utilized to collect data. After identifying the participants who reported that they were victimized, the proposed model was tested with traditional victims (n = 482) and cyber victims (n = 511) because cyber and traditional bullying are reported to be strongly related. The SEM results revealed that victimization was positively related to internalizing behavior through maladaptive coping. Also, receiving less support from family and difficulty in reappraisal were found positively associated to internalizing behavior. For traditional victims, rumination was found to be positively related to internalizing behavior, but for cyber victims this path was not significant. The results indicated several other indirect relationships among the related variables of victims' internalizing behavior. Consequently, despite the minor differences between the model with traditional victims and the model with cyber victims, two models converged similarly. For both models rather than the direct association from victimization to internalizing behavior, coping style, rumination, reappraisal, and family support was found to be mediating the relationship. Findings were discussed in the light of the related literature.