Propagating modernities: art and architectural patronage of Shahbanu Farah Pahlavi
Modernitelerin yayılması Şahbanu Farah Pahlavi'nin himayesinde sanat ve mimarlık
  1. Tez No: 377836
  2. Yazar: BAHARAK TABİBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BELGİN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Kraliyet Patronaj, Şahbanu Farah Pahlavi, Mimari Patronaj, Modernite, Modern Iran Sanat ve Mimarlık, Female Royal Patronage, Shahbanu Farah Pahlavi, ArchitecturalPatronage, Modernity, Modern Iranian Art and Architecture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu tez, ikinci Pahlavi dönemine odaklanarak, İran modernitesinin şekillenmesinde kraliyet Pahlavi Kadınları'nın rolünü mimarlık bağlamında anlatmaktadır. Bununla beraber, Kraliyet himayesinde yürütülen otoriter modernleşme süreci içerisinde Şahbanu Farah Pahlavi'nin özellikle çağdaş İran kültürü üzerindeki etkilerini cinsiyet, güç, sanat ve mimari uygulamalar arasındaki çeşitli ilişkiler üzerinden ortaya koymayı hedeflemektedir. Pahlavi döneminin son on yılı, İran kültürel modernitesinin dönüşümüne yönelik yapılan reformların hayata geçirildiği önemli bir süreçtir. Iran ulusal kimliğini yeniden inşa etmek için verilen geniş çaplı uğraş kapsamında sanat ve mimarlık alanlarında gerçekleştirilen reformların arkasındaki itici gücü şahbanu temsil etmektedir. Saltanatın vekili olarak yetkilendirilen şahbanu, Pahlavi Dönemi'nin son on yılında kültürel gündemin büyük bir bölümünü şekillendirmektedir. şahbanu, Pahlavilerin modernleşme ideolojisini himayesine aldığı çok sayıda sosyal, kültürel, eğitsel ve tıbbi kuruluşların yanı sıra, inşa ve restore ettirdiği binalar, kurduğu sanat merkezleri ve müzeler, organize ettiği sanat ve mimarlık alanlarındaki ulusal ve uluslararası sempozyum ve konferanslarla hayata geçirmeye çalışmıştır. Şahbanu Farah için sanat ve mimarlık Pahlavi modernite ideolojisini meşrulaştırmak için kullanılabilecek en önemli enstrümanlardır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the last decade of the Pahlavi era to understand the role of royal Pahlavi women in the shaping of Iranian“modernity”within the broader context of architecture. Exploring various relations between gender, power, art and architectural practice, this study is an attempt to assess the authoritarian modernization under the royal patronage of Shahbanu Farah Pahlavi and the influential role she maintained in popularization of modern Iranian culture. The last decade of the Pahlavi era marks a crucial turning point in the enforcement of reforms aiming at the deep transformation in the Iranian cultural modernity. While many efforts were made to rebuild a nation, the shahbanu was the initial driving force behind the comprehensive reform program in the fields of art and architecture. Endowed with the role of regent, the shahbanu shaped much of the cultural agenda of the Pahlavi era during the last decade of the Iranian monarchy. Patronizing numerous social, cultural, educational and medical organizations, she enacted the Pahlavis' modernization ideologies by constructing and renovating buildings, establishing art centers, institutionalizing museums, and organizing national and international symposiums and conferences in various fields of arts and architecture. For Shahbanu Farah, culture was an appropriate instrument to legitimize politics.