Stigmatization and criminalization of urban poor through news discourse in Turkey: Portrayal of purse-snatching and 'troubled' lower class neighborhoods
Türkiye'de kent yoksullarının haber söyleminde damgalanması ve suçlulaştırılması: Kapkaç olayları ve 'sorunlu' alt sınıf mahallelerinin temsili
- Tez No: 377872
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kent suçları, kapkaç, damgalama, suç haberleri, kentsel dönüşüm, Urban crime, purse-snatching, stigmatization, crime news, urbantransformation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışma 2000'li yıllarda kamuoyunda ve basında geniş yer bulan İstanbul'da gerçekleşen kapkaç olayları ve 'sorunlu' alt sınıf mahallelerinin gazete haberlerindeki temsillerini değişen kent politikaları ve kentsel dönüşüm projeleriyle ilişkili olarak incelemektedir. Yeni kentsel ayrışma biçimleri, arka plandaki güvenlik mantığını kavrayabilmek için ceza politikalarındaki ve polislik stratejilerindeki değişimlerle ilişkili olarak tartışılmıştır. Çalışmanın amacı kent yoksullarının belirli kesimlerinin damgalanma ve suçlulaştırılmalarının dinamiklerini gazetelerdeki suç haberlerinin temsilleri yoluyla anlamaya çalışmaktır. Bu nedenle, bu çalışma büyük şehirlerde kapkaç üzerinden ortaya çıkan 'ahlaki panik'le kentsel dönüşüm projeleri kapsamına alınan belirli alt sınıf mahallelere yapılan polis operasyonları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bunun için, bu çalışma İstanbul'daki yeni kentsel ayrışma biçimleri ve kentsel dönüşüm projeleri söylemini Eleştirel Söylem Analizi ve ahlaki panik kavramı çerçevesinde suç haberleri üzerinden tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the portrayal of purse-snatching incidents and 'troubled' lower class neighborhoods in the 2000s in the news reports in relation to the changing urban policies and urban transformation projects in the case of İstanbul. New patterns of urban segregation are discussed in relation to the changes in the penal policies and policing strategies in order to understand the logic of security that underpins both. The thesis aims to understand the dynamics of stigmatization and criminalization of certain segments of the urban poor through portrayal of crime news in the newspapers. Thus, the thesis tries to understand and analyze the relation between the 'moral panic' on purse-snatching in the big cities and concomitant police operations to certain lower class neighborhoods that are included within the scope of urban transformation projects. To do that, the thesis examines the news reports from the perspective of Critical Discourse Analysis and the concept of moral panic to discuss the underlying mechanisms of new patterns of urban segregation and urban transformation projects in İstanbul.