The effect of history of science instruction on elementary students' scientific literacy
Bilim tarihi eğitiminin ortaokul öğrencilerinin fen okuryazarlığına etkisi
- Tez No: 377876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR VURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Okuryazarlığı, DolaĢım Sistemi, Bilim Tarihi, Bilimsel Süreç Becerileri, Bilimin Doğası, Scientific Literacy, Circulatory System, History of Science, ScienceProcess Skills, Nature of Science
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 523
Özet
Bu çalışmanın amacı, bilim tarihi eğitiminin ortaokul öğrencilerinin fen okuryazarlığı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Spesifik olarak, bilim tarihi eğitiminin müfredat tabanlı eğitime göre etkisi, fen okur-yazarlığının dört temel bileşenleri olan bilimsel süreç becerileri, dolaşım sistemi kavramlarının anlaşılması, fene karşı tutum ve bilimin doğası görüşleri açısından incelenmiştir. Bu çalışmaya dört ayrı sınıftan 95 altıncı sınıf öğrencisi katılmıştır. Bunlardan iki sınıf deney grubu ve diğer iki sınıf da karşılaştırma grubu olarak rastgele atanmıştır. Deney grubunda dolaşım sistemi tarihi müfredata entegre edilmiş ve öğrenciler dolaşım sistemi konusunu bu yöntemle öğrenmiştir. Karşılaştırma grubu ise dolaşım sistemi tarihi olmadan müfredat tabanlı eğitimle aynı konuyu öğrenmiştir. İki gruptaki öğrencilere de Bilimsel Süreç Becerileri Testi, Dolaşım Sistemi Kavram Testi, Fen Tutum Testi ve Bilimin Doğası Ölçeği: FORM-E ön test, son test ve takip testi olarak uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucu bilimsel süreç becerileri açısından iki öğretimin birbirlerine göre bir fark ortaya çıkarmadığını göstermiştir. Diğer taraftan, dolaşım sistemi kavramlarını akılda tutma, fene karşı olumlu tutum geliştirme ve bilimin doğası hakkında daha yeterli görüş ortaya koyma açısından bilim tarihi eğitiminin müfredat tabanlı eğitime göre daha başarılı olduğu ortaya konmuştur. Bu çalışmada ortaya konan sonuca dayanarak, müfredat geliştiricilere bilimin tarihini Türkiye'de uygulanan fen ve teknoloji öğretim programına entegre etmesi ve fen bilgisi öğretmenlerine de sınıflarında bilim tarihini daha aktif kullanması gerektiği tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of history of science instruction on elementary students' scientific literacy. Specifically, the effectiveness of history of science instruction over curriculum-oriented instruction was examined in terms of four central components of scientific literacy, which are science process skills, understanding of human circulatory system concepts, attitudes toward science, and nature of science views. A total of 95 sixth-grade students from four classes participated to the study. Among them, two classes were randomly assigned as experimental group and other two as comparison group. Experimental group students learned the circulatory system topic through the history of circulatory system, integrated into the curriculum-oriented instruction. The comparison group was engaged in curriculum-oriented instruction, but without integration of history of circulatory system. Science Process Skills Test, Circulatory System Concepts Test, Test of Science Related Attitudes, and Views on Nature of Science Elementary School Version were administered to the participants as pretest, posttest, and follow-up test. The results of this study showed that two instructions did not give an advantage over each other in terms of science process skills. On the other hand, history of science instruction was found to be more effective than curriculum oriented instruction in terms of retaining circulatory system concepts, promoting students' favorable attitudes toward science, and improving nature of science views. Therefore, it is recommended that curriculum developers should incorporate history of science into science curriculum implemented in Turkey, and science teachers should use it in their classrooms more actively.