Regional internationalization of Turkish higher education: Turkey's higher education policies towards Kosovo, Macedonia and Bosnia and Herzegovina
Türk yükseköğretimin bölgesel uluslararasılaşması: Türkiye'nin Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek'e yönelik yükseköğretim politikaları
- Tez No: 377881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KONDAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: nitel çalışma, yükseköğretimde uluslararasılaşma, uluslararasılaşma gerekçeleri, Balkan ülkeleri, qualitative study, internationalization in higher education, rationales of internationalization, Balkan countries
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
Bu çalışma, Türkiye ve üç Balkan ülkesi olan Kosova, Makedonya ve Bosna Hersek arasındaki eğitim ilişkilerin kapsamını araştırmayı, bu ülkelerin Türkiye'den beklentilerini ve Türkiye'nin bu ülkelere yönelik gerçekleştirdiği uygulamalarının ardındaki gerekçeleri karşılaştırmalı bir bakış açısıyla belirlemeyi amaçlamıştır. Bu bağlamda, Türkiye'nin sınır ötesi yükseköğretim faaliyetleri, uluslararasılaşma kavramı altında incelemeye alınmıştır. Çalışma genel nitel çalışması olarak tasarlanmıştır. Veri toplamak amacıyla mülakatlar ve saha ziyaretleri gerçekleştirilmiş ve doküman analizi uygulanmıştır. Katılımcıların seçimini teminen“amaçlı örneklem”yöntemi kullanılmıştır. Devlet kurumları, sivil toplum örgütleri ile üniversite öğretim üyelerinden oluşan toplam 53 kişi ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, bu çalışmada, Türkiye ile ilgili ülkeler arasındaki işbirliği seviyesinin yetersiz olduğu ve eğitim ilişkilerinin yavaş ilerlediği belirlenmiştir. Ayrıca, bu ülkelerin Türkiye'den beklentilerinin genellikle uluslararasılaşmanın boyutları (karşılıklı eğitim sistemlerinin tanınması, öğrenci hareketliliğinin kolaylaştırılması gibi) ile ilgili olduğu görülmüştür. Son olarak, çalışmada elde edilen verilerin analizi, Türkiye'nin Balkanlara yönelik yükseköretim alanındaki faaliyetlerinde sadece akademik gerekçelerin öne çıkmadığı, çeşitli siyasi, ekonomik ve sosyal ve kültürel gerekçelerin de etkili olduğunu açığa çıkarmıştır. Bu bulgulara dayanılarak şu sonuca varılmıştır, Türkiye ve Balkan ülkeleri uluslararasılaşma politikalarını ve uygulamalarını farklı gerekçelerle oluşturmakta ve eğitim alanındaki ilişkilerine farklı anlamlar yüklemekteler.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the scope of the educational relations between Turkey and the three Balkan countries, Kosovo, Macedonia and Bosnia and Herzegovina, to identify the expectations of these countries from Turkey and the rationales behind Turkey's practices realized towards these countries in a comparative perspective. In this regard, cross-border higher educational activities of Turkey were investigated under the concept of internationalization. The study was designed as a general qualitative study. Interviews, fieldnotes and document analysis were implemented as data collection techniques. Purposeful sampling was used for the selection of the participants. A total of 53 participants were interviewed from government, non-government and academic institutions. In this context, the study displayed the level of cooperation between Turkey and the countries concerned as insufficient and the educational relations to be in slow progress. In addition, it was identified that the expectations were mainly related to the aspects of internationalization (mutual recognition of the education systems, facilitating the student mobility etc.). Finally, analysis of the data revealed that the higher education policies of Turkey were not pioneered by academic rationales only, but also were motivated by various political, economic and social/cultural rationales. Based on these findings, it is concluded that Turkey and these countries build their internationalization policy and practices on different rationales, they attribute different meanings to their relationships in education.