Archival texts and bodies in Thomas Hardy's and E.M. Forster's short stories
Thomas Hardy ve E.M. Forster'ın kısa hikayelerinde arşivsel metinler ve bedenler
- Tez No: 377879
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MARGARET JEANNE MARİE SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yapı bozum, kısa hikaye, söylem, Deconstruction, short story, discourse
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez, Thomas Hardy ve E.M. Forster'ın seçilmiş kısa hikayelerinin analizini içermektedir. Tezin amacı, bu hikayelerin metinsellik ve arşiv üzerine nasıl bir söylem ürettiğine bakmaktır. Tez Derrida'nın metinsellik ve arşiv konulu çalışmalarını temel almaktadır. Bu çalışmalarında Derrida, metni ve arşivi bitmemiş yapılar olarak değerlendirmektedir. Bu incelemelerde Derrida, metinsellik ve arşivin batı metafiziğinin geleneği içerisinde nasıl değerlendirildiklerine bakar. Bu tez, Derrida'nın ortaya attığı bazı terimleri kullanmanın yanı sıra, metafiziğin önemli varsayımlarından olan metinselliğin konuşmanın ardılı olduğu ve metinselliğe güvenilemeyeceği gibi bazı iddiaları da temel almaktadır. Derrida çalışmasında metafizik söylemin çeliştiği ve belirsizlik arz ettiği hususları da ortaya koymaktadır. Hardy ve Forster'ın kısa hikayelerinin incelemesi bu hikayelerin metafizik söylemin bazı özelliklerini paylaştığını göstermektedir. Örneğin, Derrida'nın çalışma konusu yaptığı Plato'nun Phaedrus adlı eseri, tıpkı bu hikaylerde de olduğu gibi, belleğin önemini ortaya koymuş, metinselliğin ona zarar verdiğini iddia etmiştir. Öykülerin analizi, aynı zamanda bu kendi içerisinde tutarlı gibi gözüken metafizik söylemin zayıflıklarını ve çelişkilerini ortaya koymaktadır. Örneğin, vii öyküler bir yandan metin ve beden arasında karşıtlık ilişkisi kurarken, bir yandan da bedenlerin metinselliğini vurgulamaktadır. Diğer bir çelişki ise, öykülerin sürekli belleğin önceliğini vurgulamaları, ama bir yandan da belleğin tek varoluş biçiminin maddesel arşiv aracılığıyla mümkün olabileceğini iddia etmeleridir. Bu tezdeki analizler için özellikle öykülerin seçilmesinin nedeni, öykü türünün bu tezin gerektirdiği detaylı okuma için elverilşli olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This thesis has been written with a view to making analyses of Thomas Hardy's and E.M Forster's short stories in terms of the discourse the stories produce on textuality and archive. The thesis has been based on Derrida's approaches to textuality and archive, in which Derrida regards both as unfinished constructs. In the deconstruction of these discourses, Derrida deals with the metaphysical assumptions associated with these terms. This thesis, as well as making use of some terminology introduced by Derrida, is also based on what Derrida has revealed to be an important part of metaphysical assumptions such as the artificiality and supplementarity attributed to writing when compared to speech. However, Derrida also reveals that this metaphysical discourse is not consistent in itself; it has ambiguities and contradictions. After scrutinizing Hardy's and Forster's short stories, this thesis also reveals that the stories' discourse on writing and archive share some common features with the texts analyzed by Derrida. For instance, like Plato's Phaedrus, Hardy's and Forster's short stories also consider textuality as a substitute to memory and underline the priority and importance of memory. These common features reveal that the short stories analyzed in this thesis partake in this metaphysical discourse. v The analyses in this thesis also reveal that this apparently consistent discourse on archive and textuality has some contradictions. For instance, while the stories create an opposition between body and text, they describe textualized bodies. Additionally, Hardy's stories seem to underline the importance of presence but they, at the same time, describe this presence as a myth.