Transfer system factors on training transfer with regard to trainee characteristics and contextual variables: A case of the Central Bank of the Republic of Turkey
Transfer sistem faktörlerinin katılımcı özellikleri ve ortamsal değişkenler açısından eğitimin işe aktarımına etkisi: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası örneği
  1. Tez No: 377882
  2. Yazar: ORHAN SİNAN ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL AKSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitimin işe aktarımı, ÖTSE, katılımcı/öğrenen özellikleri, kurumsal değişkenler, transfer iklimi, transfer of training, LTSI, trainee characteristics, organizational variables, training climate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) eğitimin işe aktarımını etkileyen faktörleri transfer sistemi çerçevesi içinde araştırmaktır. Öğrenme Transferi Sistemi Envanteri (ÖTSE) Türkçe'ye uyarlanmış ve ÖTSE'nin faktör yapısı açımlayıcı faktör analizi yöntemi ile incelenmiştir. ÖTSE'ye ilişkin veriler, TCMB'de 2013 ve 2014 yıllarında düzenlenen çeşitli hizmet-içi eğitim programlarına katılan 606 kişiden elde edilmiştir. Cinsiyet, öğrenim düzeyi ve çalışma kıdemi katılımcı/öğrenen özellikleri, çalışılan birim, eğitimin türü ve eğitime katılım biçimi ise ortama ilişkin değişkenler olarak, katılımcıların algılarını edinmek üzere, ele alınmıştır. Ek olarak, güvenlik görevlileri eğitim programı katılımcılarının (n = 95) eğitimi işe aktarmaya ilişkin puanları, ÖTSE'deki iş ortamı faktörlerinin transfer puanlarını daha iyi açıklayıp açıklamadığını araştırmak için kullanılmıştır. Faktör analizi sonuçları, ÖTSE'nin Türkiye'de öğrenme aktarımına ilişkin ölçümlerde, psikometrik açıdan güvenilir bir şekilde, kullanılabileceğini göstermiştir. Ek olarak, Çok Değişkenli Varyans Analizi sonuçlarına göre katılımcıların öğrenme transferi sistemine ilişkin algıları, seçilen bütün katılımcı/öğrenen özelliklerine ve kurumsal değişkenlere göre farklılık göstermektedir. Sonuçlar, eğitimin işe aktarımını iyileştirmek için eğitimlerin tasarım ve uygulamasında bu farklılıkların dikkate alınması gerektiğini işaret etmektedir. Ayrıca, Hiyerarşik Çoklu Bağlanım analizi sonuçları, iş ortamına ilişkin faktörlerin (yönetici desteği, olumsuz kişisel sonuçlar, değişime direnç) diğer faktörlere oranla (öğrenmeyi transfer etme motivasyonu, transfere ilişkin tasarım) eğitimin işe aktarımını daha fazla yordadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to explore the factors affecting training transfer at the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT) through the transfer system framework. Learning Transfer System Inventory (LTSI) was adapted into the Turkish language (T-LTSI), and construct structure of the T-LTSI was examined with exploratory common factor analysis. T-LTSI data collected from 606 respondents attended various in-service training programs delivered by the training center of the CBRT in years 2013, and 2014. Trainee characteristics including gender, level of education, and work experience, and contextual variables such as work unit, training type, and participation type were used to obtain perceptions of training participants on the T-LTSI factors. Further, training transfer scores of the security officers training program participants (n = 95) were used to investigate whether work environment factors of the T-LTSI account for a more significant portion of variance in the training transfer scores, compared to the other factors. Results of factor analysis indicated that T-LTSI can provide psychometrically sound measurement for learning transfer system, in Turkey. In addition, Multivariate Analysis of Variance results revealed that learning transfer system perceptions were significantly different across all the selected trainee characteristics, and organizational variables. Results suggested that these differences must be taken into account in the design and delivery of the training programs in order to improve training transfer. Furthermore, Sequential Multiple Regression analysis disclosed that manager support, personal-outcomes negative, resistance to change were the work environment factors, and explained more variance than other significant predictors (motivation to transfer learning, and transfer design) of training transfer.