Tıbbi sekreterlerde kapsayıcı liderliğin örgütsel sessizliküzerine etkisi
The effect of inclusive leadership on organizational silenceamong medical secretaries
- Tez No: 1003361
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN YEŞİLTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı liderlik, Tıbbi sekreterler, Örgütsel sessizlik, Inclusive leadership, Medical secretarys, Organizational silence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık kurumları; hızlı karar almanın, etkili iletişimin ve ekip uyumunun hayati önem taşıdığı karmaşık yapılardır. Bu yapılarda görev yapan tıbbi sekreterler, hasta ile sağlık profesyonelleri arasındaki iletişim köprüsünü kurarak hizmet sürecinin düzenli işlemesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Ancak yoğun iş yükü, hiyerarşik yapı ve psikolojik güven eksikliği gibi unsurlar, çalışanların düşünce ve önerilerini ifade etmekten kaçınmalarına, yani örgütsel sessizlik davranışı göstermelerine neden olabilmektedir. Bu noktada çalışanların farklılıklarını kabul eden, katılımı teşvik eden ve güven ortamı oluşturan kapsayıcı liderlik anlayışı önemli bir yönetim yaklaşımı olarak öne çıkmaktadır. Bu araştırmanın amacı, sağlık kurumlarında görev yapan tıbbi sekreterlerin algıladıkları kapsayıcı liderliğin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, kesitsel ve nicel bir tasarımda yürütülmüş olup kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 236 tıbbi sekreterden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Kapsayıcı Liderlik Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve parametrik olmayan testler ile Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) uygulanmıştır. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenirlik analizleri yapılmış; Cronbach Alfa katsayılarının kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, kapsayıcı liderlik algısı ile örgütsel sessizlik arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Kapsayıcı liderlik düzeyi arttıkça, özellikle kabullenici sessizlik başta olmak üzere sessizlik türlerinde anlamlı düzeyde azalma olduğu tespit edilmiştir. Yapısal model sonuçları, kapsayıcı liderliğin örgütsel sessizliği anlamlı biçimde yordadığını göstermektedir. Sonuç olarak, kapsayıcı liderlik anlayışının sağlık kurumlarında örgütsel sessizliği azaltmada önemli bir rol oynadığı görülmüştür. Çalışanların fikirlerinin değer gördüğünü hissetmeleri, psikolojik güven ortamının güçlenmesini mümkün kılmaktadır. Bu durum hem çalışan katılımını hem de kurumsal verimliliği artırmaktadır. Bu doğrultuda sağlık kurumlarında yöneticilere yönelik kapsayıcı liderlik eğitimlerinin planlanması ve tıbbi sekreterlerin karar süreçlerine daha aktif katılımını destekleyen uygulamaların geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Healthcare institutions are complex structures in which rapid decision-making, effective communication, and team cohesion are of vital importance. Medical secretaries working within these institutions play a critical role in ensuring the smooth functioning of service processes by establishing a communication bridge between patients and healthcare professionals. However, factors such as heavy workload, hierarchical structures, and lack of psychological safety may lead employees to refrain from expressing their thoughts and suggestions, resulting in organizational silence. In this context, inclusive leadership—characterized by recognizing individual differences, encouraging participation, and fostering a climate of trust—emerges as an important managerial approach. The aim of this study is to examine the effect of perceived inclusive leadership on organizational silence among medical secretaries working in healthcare institutions in Türkiye. The research was conducted using a cross-sectional and quantitative design. Data obtained from 236 medical secretaries through convenience sampling were analyzed. The Inclusive Leadership Scale and the Organizational Silence Scale were used as data collection instruments. Descriptive statistics, non-parametric tests, and Structural Equation Modeling (SEM) were employed in the data analysis process. Validity and reliability analyses of the scales were performed, and Cronbach's alpha coefficients were found to be at acceptable levels. The findings indicate a negative and statistically significant relationship between perceived inclusive leadership and organizational silence. As the level of inclusive leadership increases, a significant decrease— particularly in acquiescent silence—was observed among the dimensions of organizational silence. Structural model results demonstrate that inclusive leadership significantly predicts organizational silence. In conclusion, inclusive leadership plays a significant role in reducing organizational silence in healthcare institutions. When employees feel that their opinions are valued, psychological safety is strengthened. This, in turn, enhances both employee participation and organizational efficiency. Accordingly, it is recommended that healthcare institutions implement inclusive leadership training programs for managers and develop practices that promote the more active involvement of medical secretaries in decision-making processes.