Nietzsche: Özgür istenç ve fatalizm
Nietzsche: Free will and fatalism
- Tez No: 960981
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK EROL ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Nietzsche, özgür istenç, fatalizm, kader, determinizm, Nietzsche, free will, fatalism, fate, determinism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı geleneksel öğretileri alt üst eden fikirleriyle özellikle ahlak felsefesine damga vurmuş ünlü filozof Friedrich Nietzsche'nin özgür istenç ve fatalizm meselesini kendi perspektifinden okumaktır. Bu okumadan önce özgür istencin ve fatalizmin tarihsel seyrinde gelişen ve değişen anlamları ve türevleri epistemolojik temelle açıklanmış ve örneklendirilmiştir. Özellikle özgür istencin bileşenleri olan özgürlük ve istenç kavramları ayrı ayrı ve detaylı bir şekilde irdelenerek özgür istencin ne olduğu ve ne olmadığı anlatılmıştır. Kimi zaman anlaşılmaz filozoflar arasında gösterilen Nietzsche'nin özgür istenç ve fatalizme yüklediği anlamlar metinlerinden analiz edilerek açıklığa kavuşturulmaya çalışılmıştır. Nietzsche'nin özellikle insanları gerçek dünyayı yok sayarak öteki dünyaya odaklayan Hristiyanlığın dekadanlaştırdığı yeni dünyada otoritenin özgür istenç ve kadere yüklediği anlamlar ve etkileri anlatılmış, kutsal kitaplardan ayetlerle örnekler verilmiştir. Nietzsche'nin temel kavramları olan üstinsan, ebedi dönüş, Tanrı'nın ölümü, güç istenci, perspektivizm ve amor fati üzerinden özgür istenç ve fatalizm okuması yapılmıştır. Özellikle konumuzla doğrudan ilgili olan amor fati ile Nietzsche'nin hayatı nasıl evetlemek ya da olumlamak gerekliliği anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to read the free will and fatalism issue of the famous philosopher Friedrich Nietzsche, who has left his mark especially on moral philosophy with his ideas that overturn traditional teachings, from his own perspective. Before this reading, the developing and changing meanings and derivatives of free will and fatalism in the historical course have been explained and exemplified with an epistemological basis. In particular, the concepts of freedom and will, which are the components of free will, have been examined separately and in detail, and what free will is and what it is not have been explained. The meanings attributed to free will and fatalism by Nietzsche, who is sometimes considered one of the incomprehensible philosophers, have been tried to be clarified by analyzing her texts. The meanings and effects that Nietzsche has attributed to free will and fate, especially in the new world that has been decadentized by Christianity, which ignores the real world and focuses people on the other world, have been explained, and examples have been given with verses from the holy books. Free will and fatalism have been read through Nietzsche's basic concepts of the superman, eternal return, death of God, will to power, perspectivism and amor fati. In particular, with amor fati, which is directly related to our subject, Nietzsche's explanation of how one should affirm or affirm life is explained.