The effect of locus of control and attribution processes on coping style of victims of mobbing
Kontrol odağı ve atıf sürecinin mobbing mağdurlarının baş etme stratejileri üzerine etkisi
- Tez No: 377898
- Danışmanlar: PROF. DR. H. CANAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik taciz, Baş etme stratejileri, Kontrol odağı, Atıf, Mobbing, Coping style, Locus of control, Attribution
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı psikolojik taciz mağdurlarının kullandıkları baş etme stratejilerini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Çalışmanın değişkenleri kontrol odağı, ve mağdurun psikolojk taciz nedenini kendisine, psikolojik taciz uygulayıcısna veya organizasyona atfetmesi olarak atıf şeklidir. Çalışmanın bağımlı değişkeni, baş etme stratejileridir (problem odaklı ve duygusal odaklı baş etme stratejileri). Çalışmaya 160 psikolojik taciz mağduru katılmıştır. Analiz sonuçlarına göre kontrol odağının, psikolojik taciz mağdurlarının kullandıkları baş etme stratejisi üzerinde bir etkisi bulunmuştur. Buna göre, iç kontrol odağı sahibi olan kişiler problem odaklı baş etme stratejisini daha fazla kullanırlar. Psikolojk taciz nedenini kişinin kendisine, psikolojik taciz uygulayıcısna veya organizasyona atfetmesi mağdur tarafından kullanılan baş etme stratejisini yordamamıştır. Bulgular çalışmanın güçlü ve zayıf yönleriyle beraber tartışılmış ve gelecek çalışmalar için tavsiyeler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate factors that determine the coping styles used by victims of mobbing. The variables used were locus of control and attribution style, which was further differentiated as attributing the reason of mobbing to the self, perpetrator, or organization. The outcome variable was coping strategies classified as problem focused and emotion focused coping style. Hundred and sixty victims of mobbing participated in the study. The results showed that locus of control of victims of mobbing had a main effect on coping style used. That is, individuals with an internal locus of control were more likely to use a problem focused coping style. Attribution to the self, perpetrator or organization failed to predict the coping style used by the victims. The findings are discussed together with the strength and limitations of the study, and some suggestions for future research are made.