The role of perceived classroom goal structures, selfefficacy, and the student engagement in seventh grade students' science achievement
Algılanan sınıf içi hedef yapılarının, özyeterliğin, ve öğrenci katılımının yedinci sınıf öğrencilerinin fen başarısındaki rolü
- Tez No: 377923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf İçi Hedef Yapıları Algısı, Öğrenci Katılımı, Öz Yeterlik, Fen Başarısı, Perceptions of Classroom Goal Structures, Student Engagement, Selfefficacy, Science Achievement
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı yedinci sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersindeki sınıf içi hedef yapıları algılarının, derse katılımlarının ve öz-yeterliklerinin fen başarılarıyla olan ilişkilerini incelemektir. Öğrencilerin sınıf içi hedef yapıları algıları motive edici etkinlikler, özerklik desteği ve öğrenmeye yönelik değerlendirme olmak üzere üç boyutta incelenirken, derse katılımları davranışsal, duygusal, bilişsel ve aracı katılım olmak üzere dört boyutta incelenmiştir. Bu amaçla bir yol modeli tasarlanmış ve test edilmiştir. Modelde sınıf içi hedef yapıları algısının tüm boyutlarının, katılım değişkeninin bütün alt boyutlarıyla ve öz yeterlik ile doğrudan ilişkili olduğu; ancak başarı ile dolaylı olarak ilişkili olduğu önerilmiştir. Ayrıca, öz yeterliğin katılım değişkeninin her bir alt boyutuyla ve fen başarısı ile doğrudan ilişkili olduğu da öngörülmüştür. Son olarak, katılım değişkeninin her bir alt boyutunun birbirleriyle ve fen başarısı ile ilişkili olması da beklenmiştir. vii Çalışmaya toplam 744 yedinci sınıf öğrencisi (403 kız ve 337 erkek) katılmıştır. Yol analizi sonuçlarına göre: (1) öğrencilerin fen dersindeki öz yeterlikleri; davranışsal, duygusal ve bilişsel katılımları fen başarıları ile doğrudan ilişkilidir. (2) öğrencilerin sınıf içerisindeki etkinlikleri ne denli motive edici olarak algıladıkları, özerkliklerinin ne denli desteklendiği hakkındaki algıları ve değerlendirmenin ne denli öğrenci gelişimine ve öğrenmesine odaklı olduğu konusundaki algıları fen dersindeki öz yeterlikleriyle doğrudan ilişkilidir. (3) Motive edici etkinlikler sadece bilişsel katılım ile doğrudan ilişkili iken; öğrenmeye yönelik değerlendirme davranışsal, duygusal ve aracı katılım ile; özerklik desteği ise bütün katılım değişkenleri ile doğrudan ilişkilidir. (4) Aracı katılım haricindeki diğer katılım alt boyutları arasındaki karşılıklı ilişkiler anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore how students' perceptions of classroom goal structures in terms of motivating tasks, autonomy support, and mastery evaluation; their engagement (i.e. behavioral, emotional, cognitive and agentic engagement), and self-efficacy in science are related to their science achievement. For this purpose, a path model was proposed and tested. In the model, it was hypothesized that perceptions of classroom goal structures are related to all aspect of student engagement and self-efficacy directly. It was also suggested that self-efficacy is linked to all aspects of student engagement and science achievement directly. In addition, direct links from each student engagement variable to science achievement were expected. Finally, significant associations were also expected among each aspect of the engagement. v A total of 744 seventh grade students (403 girls and 337 boys) participated in the study. According to the results, self-efficacy; behavioral, emotional and cognitive engagement in the science course are significant predictors of science achievement. Additionally, students' perceptions of classroom goal structures (i.e. motivating tasks, autonomy support, and mastery evaluation) are found to be significant predictors of their science self-efficacy. Furthermore, autonomy support appeared to be positively linked to all aspects of engagement, whereas motivating tasks were just related to cognitive engagement. In addition, mastery evaluation was found to be positively linked to engagement variables except for cognitive engagement. Finally, results revealed reciprocal relations among engagement variables except for agentic engagement.