Arapça lügatlarda hadislerle istişhad
Quotation of prophetic refers in arabic dictionaries
- Tez No: 377953
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Sözlük, İstişhad, Arapça Sözlük, Garîbu'l-Hadis, Hadith, Dictionary, Quotation (istishhad), Lexicology, Qarib Al-Hadith
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Allah ( cc)'ın yüce kelamı Kur'ân-ı Kerîm ve Peygamber Efendimiz (sav)'in sünneti ve hadisleri tüm İslami ilimlerin kaynağı ve temelidir. Zaman içerisinde bu iki unsur sadece İslami İlimlerin değil Arap kültürünün ve Arap edebiyatının da vazgeçilmez referansları olmuşlardır. Biz bu çalışmamızda Hz. Peygamberin (sav) hadislerinin Arap Diline ve özellikle de Arap sözlükçülüğüne olan katkısını ortaya koymak adına, Arapça sözlüklerde hadislerin delil olarak nasıl kullanıldığını incelemeye çalıştık. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle sözlük ve sözlükçülükle ilgili genel bilgiler verilmekte, sözlükçülüğün doğu'da, batı'da ve Arap alemindeki tarihi seyri göz önüne serilmektedir. Daha sonra Arap dilinde yapılan sözlük çalışmaları incelenmekte, Arapça sözlüklerin türlerine ve bu türlere dair örneklere yer verilmektedir.Arapça sözlüklere temel teşkil etmesi, örnek olması bakımından Garîbu'l-Hadis eserleri üzerinde de durulmaktadır. İkinci bölümde ise çalışmamıza temel olan Lisânu'l-Arab'ın müellifi İbn Manzûr'un hadisler üzerindeki tasarrufu ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Ayrıca hadislerin Arapça sözlüklerde fesâhate delil olarak nasıl kullanıldığı konusu örneklerle izah edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The Quran and Sunnah of prophet Muhammad are the primary sources of all Islamic Sciences. At the same time, these sources are considered as main references in the arabic culture. In this study, we analyzed the usage of Hadith as a reference in the Arabic ditionaries in order to indicate the impact of Hadith on Arabic Language and lexicography. In the first chapter, general information about dictionaries and lexicography is given and the history of lexicography in the East, West and Arabic world is examined. Moreover, some information is given about the Writing of Hadith, Tadween Al-Hadith ( Official Documantation of Hadith) Classification of Hadith, Quotation and Qarib Al-Hadith. In the second chapter, the usage of Hadith in the Arabic Dictionaries as an indication of eloquence is examined by giving exampels. Finally we focused on the problem of the sources of Hadith which is adressed in the dictionaries as a referee of the Arabic words.