KTÜ Farabi Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde uzayan yatıştaki hastaların kuruma maliyetinin belirlenmesi
Determine the cost of the patients with longer stays in KTU, Farabi Hospital, Cardiovascular Surgical Intensive
  1. Tez No: 377973
  2. Yazar: MELEK ÜÇÜNCÜOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane İşletmesi, Maliyet Kontrolü, Uzayan Yatış, Hospital Administration, Cost Control, Prolongation of Hospitalization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği ve Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sağlık sistemi ve ekonomik sistem birbiriyle yakından ilgilidir. Küreselleşmenin sonucunda iktisadi alanda gerçekleşen değişme ve gelişmelerden sağlık sektörü de etkilenmiştir. Bu nedenle ekonomik ve sosyal hayatta yaşanan tüm olaylar sağlık sistemini yakından etkilemektedir. Hastane işletmeleri sağlık hizmetlerinin sunumunda, toplumun bedenen-ruhen sağlıklı olmasına ve sağlıklı bir yaşam sürmede önemli görevleri olan hizmet işletmeleridir. Sağlık hizmetlerinin sunumunda kıt kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanılması açısından sağlık hizmetlerine ayrılan sınırlı kaynakların optimal şekilde değerlendirilmesi ve üretimde etkinliğin sağlanması noktasında sağlık kurumlarının bir işletme olarak algılanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle maliyet bilgileri; hastane işletmelerinde kaynakların en verimli şekilde değerlendirilmesini ve yöneticilerin karar alma mekanizmalarını en doğru şekilde kullanmasını sağlar. Bu çalışmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde 2012, 2013, 2014 yıllarında uzayan yatış hastalarının, hastaneye olan maliyetlerinin analiz edilerek belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda, uzayan yatış hastalarının maliyetlerinin incelenerek; hastanenin yapısı ve işleyişinin anlaşılmasında etkili olabilecek bilgi kaynakları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Health care system and the economic system is closely related with each other. The health sector has also been affected as a result of globalization of economic changes and developments. Therefore, all events that are experiencing in economic and social life is closely influencing the health care system. Hospital enterprises, medical institutions that offer health services, as well as, they have also economic and social aims. Hospital enterprises, in the provision of health services, have essentially tasks for physically and mentally healthy of society. Delivery of health services in the most effective and efficient use of scarce resources, the hospital costing approach is the most important and effective tools. Nowadays changing and evolving this viewpoint, the limited resources allocated for health services at the point of evaluating the optimal way and ensuring efficiency, medical institutions must be perceived as an enterprise. Therefore, the cost information of resources provide to use hospital sources in the most efficient way and decision-making of managers accurately. In this thesis, we aimed to determine the cost of the patients with longer stays in Karadeniz Technical University Farabi Hospital Cardiovascular Surgical Intensive Care Unit in 2012, 2013 and 2014. In conclusion, the costs of patients with longer stays examined and understanding of the structure and functioning of the hospital will be effective sources of information were obtained.