The impact of culture on ethical conflict management
Kültürün etik çatışma çözümüne etkisi
- Tez No: 378533
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ARBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: etik çatışma, çatışma çözüm yöntemleri, kültür, yatay ve dikey bireycilik, yatay ve dikey toplulukçuluk, denetim, ethical conflict, conflict management, culture, horizontal and vertical individualism and collectivism, auditing
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Etik çatışmalar iş hayatının vazgeçilmez parçalarındadır. Çatışmalar etik kaynaklı olsun ya da olmasın, kişilerin değerlerine ters düşen değerlerden doğmaktadır. Her birey çalıştığı kurumda veya iş yaşantısında etik çatışma yaşadığı ve yaşayacağı bir durumla kesin karşılaşmaktadır. Kanuni olan bir durum da etik dışı olabileceği gibi etik çatışmaya da neden olabilir. Mesela, bir rakibe karşı uygulayacağınız bir stratejinin hukuki bir kısıtlaması olmayabilir ama bu onun etik bir strateji olduğunu göstermez. Bireylerin yöneticileri ve müşterileri ile yaşadıkları değer farklılıkları çatışmalar özellikle etik kaynaklı çatışmalar yaşamalarına neden olmaktadır. Bir sürü bireysel faktör etik çatışmalara veya etik veya etik dışı davranışlara neden olmaktadır. Kültür de bu faktörlerden birini oluşturmaktadır ve bireylerin kültürel eğilimleri, dikey veya yatay bireyci veya toplulukçu olmaları etik çatışmalar ile karşılaştıklarında tercih edecekleri çatışma çözüm yöntemini etkileyeceği gibi kişilerin etik veya etik dışı davranış sergilemelerini de etkilemektedir. Bu çalışmada kişilerin özellikle denetim sektöründe çalışanların kültürel eğilimlerinin etik çatışma çözüm yöntemlerine olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma için hem kalitatif hem de kantatif araştırma metotları kullanılmıştır. Çalışma denetim sektöründe çalışanların yaşadığı etik çatışmaları belirlemek ve çalışmanın araştırma kısmı için uygun senaryoyu oluşturmak için odak grup çalışması uygulanmıştır. Odak grup çalışmasının sonuçlarına göre anketin senaryosu oluşturulmuş ve Rahim'in (1983) Çatışma Çözüm Yöntemleri ile ilgili ölçeği senaryoya göre adapte edilmiştir. Senaryonun ve adapte edilmiş olan ölçeğin güvenirliliği için hakem kurulu çalışması yapılmıştır. Hakem Kurulu çalışmasının sonucunda da güvenirlilik ve geçerliliğin ön test çalışması yapılması için senaryo ve adapte edilmiş olan anket muhasebe ve finans alanında uzmanlığı olan akademisyenlere gönderilmiştir. Ön test aşamasından sonra araştırmanın ana örneklemini oluşturan denetçilere senaryo ve adapte edilmiş olan ölçeği içeren anket dağıtılmıştır. Anket internet üzerinden gönderilmiştir. Bütün denetim şirketlerine, TURMOB ve TURMOB Türkiye'de bulunan bütün ofislerine iletilmiştir. Bunun dışında İzmir'de bulunan denetim şirketleri ve yeminli ve serbest müşavirler ziyaret edilerek anketlerin doldurulması sağlanmış ve veriler toplanmıştır. Çalışmanın sonuçları farklı kültürel eğilimlere sahip bireylerin farklı etik çatışma yöntemleri tercih ettiğini ortaya koymuştur. Hipotezlerin çoğunluğu desteklenmiştir. Beklendiği gibi, dikey bireyci bireyler uyma yöntemini tercih ederken, dikey toplulukçular kaçınma yönetimini tercih etmişlerdir. Yatay toplulukçu eğilimine sahip bireyler ise senaryoya göre beklendiği gibi problem çözme veya zorlama yöntemini tercih etmişlerdir. Bu anlamda çalışma, denetçi ve denetim sektöründe bulunan iş adamlarına bir kaynak oluşturmaktadır. Kültürel eğilimi farklı bireylerin etik çatışmalar ile karşılaştıklarında ne gibi çatışma çözüm yöntemi kullanabileceklerine dair bir kaynak oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In every organization there can be times when employees find themselves experiencing ethical conflict. Incongruency between values of employees and their managers or organizational values can be a source of ethical conflict. Like many other individual factors, culture and cultural tendencies can be predictor of ethical behavior. Thus, knowing how cultural orientations of individuals can be effective in resolving ethical conflicts. In this study, it is aimed to find out the impact of culture on ethical conflict management of individuals who are working in the field of auditing. Their resolution methods of ethical conflicts are analyzed by taking horizontal and vertical dimensions of individualism and collectivism into consideration. The impact of cultural tendencies of individuals is assessed when they encounter with ethical conflicts. Both qualitative and quantitative methods are used in this study. Before developing the scenario and the questionnaire, to determine the sources, parties and examples of ethical conflicts experienced in auditing sector, a focus group study was conducted. A scenario was developed using outcomes of the focus study, and Rahim's (1983) Organizational Conflict Inventory-II (ROC-II) scale was included to the scenarios a respond set. In the following phase of the study a group of judges are used to test the reliability and validity of scenario and scale which is adopted according to scenario. Next a sample of academicians who has expertise in the field of accounting or finance was used to check validity and reliability of the scale. After the validity and reliability of the scale is provided, the scenario is distributed to main sample group which consists of auditors. The sample of the study is auditors. The questionnaire is distributed online. It is also sent to auditing companies and TURMOB and their offices in every city for them to forward the questionnaire to their members. In addition to this most of the auditing and accounting offices in Izmir is visited for them to fill the questionnaire. The results indicated that individuals with different cultural orientations prefer different resolution strategies. The results were in accordance with the hypotheses. Majority of the hypotheses were supported. As it is expected, vertical individualists prefer obliging style whereas vertical collectivists prefer avoiding style. Horizontal collectivists prefer either integrating or dominating according to the scenario as mentioned in hypotheses. The study guides managers and businessmen about ethical conflicts and conflict management styles. Especially in the field of auditing and accounting, this study can shed light to auditors and business men on how to cope with ethical conflicts.