Yeni direniş ve iletişim biçimlerinde sosyal medyanın rolü: Gezi Parkı direnişi örneği
The role of social media in new types of resistance and communication: Gezi Park resistance
  1. Tez No: 378585
  2. Yazar: İDİL TANERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE KURUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Kapitalizm, Yeni İletişim Biçimleri, Yeni Direniş Biçimleri, Sosyal Medya, New Capitalism, New Types of Communication, New Types of Resistance, Social Media
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın amacı, yeni direniş biçimlerinde sosyal medyanın rolünün kapitalizmin, iletişim biçimlerinin ve sosyal hareketlerin birbiriyle etkileşim içerisinde 1970'li yıllardan günümüze dek geçirdiği dönüşüme dair bilgiler ışığında incelenmesidir. Araştırmanın ilk bölümünde birbirleriyle etkileşim içerisinde olan yeni kapitalizm, yeni iletişim biçimleri ve yeni direniş biçimlerine dair kavram ve yaklaşımlar tarihsel gelişim içerisinde üç ayrı başlık altında ele alınmış, bu konular literatür temelinde detaylı biçimde incelenmiştir. İkinci bölümde çalışmanın odak noktasını oluşturan yeni direniş biçimleri ile sosyal medya arasındaki ilişki ele alınmış, ortaya konan bilgiler ışığında 2013 yılında Türkiye'de gerçekleşen Gezi Parkı Direnişi genel özellikleri itibariyle yeni bir direniş biçimi olarak sosyal medya ile ilişkisi çerçevesinde analiz edilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde direniş sürecinde en çok öne çıkan sosyal ağ olan Twitter'da istatistiklere dayanılarak en çok paylaşım oranına sahip etiketler üzerinden yeni bir direniş biçimi olarak Gezi Parkı Direnişi'nde sosyal medyanın oynadığı çeşitli roller içerik analizi yöntemi ile ortaya konmuştur. Çalışma sonuçlarına göre sosyal medya oynadığı rol bakımından bilgi paylaşım platformu, örgütlenme aracı, alternatif medya ve kamusal alan olma gibi yönleriyle hem araç hem de ortam olarak yeni direniş biçimlerinin bir parçası haline gelmiştir. Gezi Parkı Direnişi de genel özellikleri itibariyle yeni bir direniş biçimi olma özelliği göstermektedir ve sosyal medyanın sağladığı olanaklar ile direniş sürecine tüm aşamalarda doğrudan etkide bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of social media in the new types of resistance in the light of the knowledge obtained about the interactive transformation of capitalism, types of communication and the social movements since 1970s. In the first section of the study, the concepts and approaches about new capitalism, new types of resistance and communication have been discussed in three separate topics and examined in details within their own historical background. In the second section, being the main subject of this study, the relation between the new types of resistance and the social media is studied. Considering the relationship, The Gezi Park Resistance which happened in 2013 in Turkey has been examined in terms of its characteristics that fit the ones of new social movements and the role that social media has played during the period. Finally, being the most prominent social network during the resistance period, Twitter and its most socially active hashtags are identified based on the statistics. According to this information the datas have been collected from the social media and the different roles that social media has played in the Gezi Park Resistance have been propounded concretely though the content analysis method. According to the results of this study, with its roles of being a platform of sharing information, a tool for organisation, an alternative media and a public spehre, social media –being both a tool and a space- has become a part of the new types of resistance. Gezi Park Resistance also has appeared to be a new type of resistance in terms of its characteristics and as seen in the results of the content analysis, social media has had a direct effect in every step of the resistance period.