Kadın hareketinde feminist alternatif medyanın rolü: Türkiye ve Tunus örnekleri
The role of feminist alternatif media in women's movement: Turkey and Tunisia cases
  1. Tez No: 628132
  2. Yazar: ZEYNEP BANU DALAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT METİNSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Political Science, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Feminizm, küreselleşme, feminist alternatif medya, sanal kamusal alan, Feminism, globalization, feminist alternative media, virtual public sphere
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
Çağımızda hızla gelişen dijital teknolojilerin katkıları ile farklı coğrafyaları aynı hızla etkileyebilen küreselleşme hareketleri, yeni örgütlenme biçimlerinin ve yeni kavramların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Son dönem farklı coğrafyalarda yaşanan Arap Baharı, Gezi Direnişi, Sarı Yelekliler gibi yeni toplumsal olaylarda kadınlar hem büyük roller üstlenmişler, hem de interneti kullanarak yeni iletişim mecraları geliştirmişlerdir. Ana akım medyada sorunlarına ve itirazlarına yer bulamayan kadınlar, alternatif medya ve sosyal medya yapıları aracılığıyla seslerini duyurabilmekte, sorunlarını dile getirebilmekte ve bu paylaşımlarla oluşan sanal kamusal alanda yeni bir kimlik kazanmaktadırlar. Sanal kamusal alan ve feminist alternatif medya kamusal alanda ataerkil otoriteyi yoğun yaşayan Müslüman ülkelerde kadın hareketleri için daha önemlidir. Bu ülkelerdeki kadın hareketlerinin ülke içinde ve küresel boyutta seslerini duyurabildikleri tek seçeneğe dönüşmüş durumdadır. Bu bağlamda, kadın hareketlerinin konvansiyonel iletişim araçlarında seslerini duyuramamaları veya daha etkin iletişim mecraları bulma arayışları alternatif medyayı, sosyal medyayı öne çıkarmıştır. Tunus ve Türkiye örneği ise küresel kadın hareketleri açısından alternatif medyayı, sosyal medyayı, otorite ve ataerkil ilişkiler karşısında kadın hareketlerinin seslendirildiği kamusal alanlara dönüştürmeye başlamıştır. Kadın örgütlenmelerinde kullanılan feminist alternatif medya yayın organlarına ait internet siteleri, bloglar, e-dergiler ve sosyal medya yayın organları kapsamlı bir şekilde incelenmiş, yayın organlarının üreticileri ile nitel araştırma kapsamında doğal ortamlarında araştırmaya dâhil edilen kişilerin algılarının ve tecrübelerinin ortaya konmasını sağlayabilmek için derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Feminist alternatif medya gerek Tunus ve gerekse Türkiye için kadınların kolay ve özgürce nitelenebilecek düzeyde örgütlenebilecekleri bir alan olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The globalization movements that are capable of affecting different regions of the world by means of rapid technological changes are causing the emergence of new organizational structures and concepts. So far, women have played active role in social movements that occurred in different parts of the world in recent years such as Arab Spring, Gezi Park Protests, Gilets Jaunes (Yellow Vests) Movement, and they have also created new digital communication platforms during the process. The alternative and social media where they can freely express their ideas and have their voices heard is now recognised as virtual public spaces on the Internet. This is the reason why the new media and the concept of virtual public space are of utmost importance for women's movements in Islamic countries culturally and politically dominated by patriarchal authority. Today, the new media is the only platform where women in these countries can have their voices heard at national and global scale. Accordingly, the fact that women in Turkey and Tunisia weren't able to make their voices heard through conventional means of communication or wanted to find more effective communication platforms has rendered the alternative/social media more important than ever. As for the cases of Turkey and Tunisia, in both cases, alternative media and social media have been slowly transforming into public spaces where women can make their voices heard by the government authorities. In this study, the alternative feminist media websites, blogs, e-journals, and social media sites used by women's organizations or to promote women's organizations have been thoroughly examined, and in-depth interviews have been conducted with social/alternative media content producers as well as with the study participants in their natural environment according to the purposes of a qualitative study so as to reveal both groups' experience and perceptions. The alternative feminist media is seen today as a digital platform where women from Tunisia and Turkey can freely and easily interact with each other.