SBS ve TEOG sınavındaki söz varlığımızla ilgili Türkçe sorularının 2005 Türkçe öğretim programındaki sözcük varlığımızla ilgili kazanımları ölçme yeterlilik düzeyinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
The assessment of the Turkish lesson vocabulary questions in SBS and TEOG examinations in the context of their measurement capability of the vocabulary attainments of 2005 Turkish lesson curriculum according to the teacher opinions
  1. Tez No: 378616
  2. Yazar: GÜLTEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMŞEMS TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, Dil, Söz Varlığı, Sözcük Öğretme Teknikleri, SBS, TEOG Sınavı, Söz Varlığını Zenginleştiren Kazanımlar, Turkish, Language, Vocabulary, Vocabulary Teaching Techniques, Level Determination Examination, Examination of Entrance to Secondary Education from Primary Education, Vocabulary Enrichment Attainments
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
İnsanın kendini ifade edebilmesi için söz varlığının zengin olması gerekmektedir. Söz varlığımızı zenginleştirme açısından sözcük öğretimi çalışmaları oldukça önemlidir. Bu araştırmada; Seviye Belirleme Sınavı(SBS) ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı Türkçe testinde sözcük varlığımızla ilgili soruların 2005 İlköğretim II. Kademe Türkçe Öğretim Programı'nda yer alan söz varlığımızı zenginleştirmeye yönelik kazanımlarla hangi düzeyde paralellik gösterdiğini, bu programda tespit edilen kazanımları hangi düzeyde ölçtüğü belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca bu çalışmada söz varlığımızı zenginleştirmeye yönelik soruların hangi sözcük öğretme tekniğiyle ilgili olduğu belirtilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde; problem durumu, alt problemler, araştırmanın önemi, amacı ve sınırlılıkları yer almaktadır. Kuramsal çerçevenin incelendiği ikinci bölümünde; söz varlığı ve sözcük öğretme teknikleri incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde benzer araştırmalara da yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise yöntem ve araçlara yer verilmiş, çalışma grubu tanımlanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde 2005 İlköğretim II. Kademe Türkçe Dersi Öğretim Programı'ndaki söz varlığımızı zenginleştirmeye yönelik kazanımlar tespit edilmiştir. Daha sonra SBS ve TEOG Sınavı Türkçe testinde sözcük varlığımızla ilgili olan sorular belirlenerek, 2005 İlköğretim II. Kademe Türkçe Dersi Öğretim Programı'ndaki söz varlığımızı zenginleştirmeye yönelik kazanımlarla tek tek karşılaştırılmıştır. Bu soruların programda hangi kazanımlarla hangi düzeyde örtüştüğü belirlenmiştir. Varılan sonuçların test edilmesi için halen görev yapmakta olan 105 Türkçe öğretmeninin anket aracılığıyla görüşleri alınmıştır. Öğretmenler kendilerine sunulan anketlerde verilen bir kazanım ile o kazanımı ölçtüğü düşünülen soruyu incelemişler ve“Bu soru, bu kazanımı ölçmektedir.”,“Bu soru, bu kazanımı kısmen ölçmektedir.”,“Bu soru, bu kazanımı ölçmemektedir.”, seçeneklerinden birini işaretleyerek görüşlerini belirtmişlerdir. Öğretmen görüşleri tablolar yardımıyla analiz edilmiştir. SBS ve TEOG Sınavı Türkçe testinde sözcük varlığımızla ilgili olan soruların hangi sözcük öğretme tekniğiyle hazırlandığı da tespit edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise araştırmada ulaşılan bulgular ışığında sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A rich vocabulary is needed to all those who wants to express his/herself as he/she desires. Therefore, vocabulary teaching studies are very important in vocabulary enrichment. This study tries to determine to what extent the Turkish vocabulary questions in Level Determination Examination (Seviye Belirleme Sınavı - SBS) and Examination of Entrance to Secondary Education from Primary Education (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı) conform to the vocabulary enrichment attainments specified in 2005 Primary Education Second Level Turkish Lesson Curriculum and to which level they measure these attainments. In addition, it also tries to clarify which vocabulary teaching techniques are related to these vocabulary questions. The first section is composed of the problem question, problem sentences, the importance and the aim of the study, as well as its limitations. In the second section, where the theoretical framework is analyzed, vocabulary and vocabulary teaching techniques are given. In the third section, methods, universe and working group is explained. In the fourth section of the study, the vocabulary questions in SBS and TEOG examinations are specified and these questions are compared with the vocabulary attainments of 2005 Primary Education Second Level Turkish Lesson Curriculum. The section also tries to clarify to what extend these questions are in conformation with these attainments. Besides, the section also tries to determine which vocabulary teaching techniques are used to prepare the vocabulary questions of SBS and TOEG examinations. In order to test these findings, a survey was conducted among 105 active Turkish teachers. In this survey, the teachers are firstly asked to examine an attainment and the question, which is thought to measure that attainment. Afterwards they are asked to choose to what extent the questions measure the related attainment among the choices:“This question measures this attainment”,“This question partly measure this attainment”and“This question does not measure this attainment”. The teachers' views are analyzed with tables. Finally the last section of the study is composed of the conclusion and proposals derived from the findings of the study.