Attitudes of home country recruiters towards second-generation immigrant job applicants
Ana vatan işe alım uzmanlarının ikinci nesil göçmen iş adaylarına karşı tutumu
  1. Tez No: 378633
  2. Yazar: ECEM ESGİN
  3. Danışmanlar: PROF. ZEYNEP AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci nesil göçmenler, kültürel uyum profilleri, işe alım kararları, yakınlık derecesi, güven derecesi, muhafazakârlık, Second - generation immigrants, acculturation profiles, hiring, perceived trustworthiness, perceived similarity, conservatism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, ikinci nesil göçmen iş adaylarının kültürel uyum profilleri ile anavatan işe alım uzmanlarının muhafazakârlık düzeylerinin, ikinci nesil göçmen iş adaylarının işe alınma kararları üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Bu çalışmada, üç farklı kültürel uyum profili araştırılmıştır: Asimilatist, Separatist ve Kozmopolit. Veri tam zamanlı çalışmakta olan 258 kişiden toplanmıştır. Sonuçlara göre, muhafazakârlığı yüksek anavatan işe alım uzmanları separatist adayları asimilatist adaylardan kendilerine daha yakın görmüş ve onları daha çok işe alma yatkınlığında bulunmuşlardır. Separatist ve kozmopolit adaylar arasında ise bir farklılık gözlenmemiştir. Muhafazakârlığı düşük anavatan işe alım uzmanları ise kozmopolit adayları separatist adaylardan kendilerine daha yakın görmüş ve onları daha çok işe alma yatkınlığında bulunmuşlardır. Kozmopolit ve asimilatist adaylar arasında ise bir farklılık gözlenmemiştir. Ek olarak, ikinci nesil iş adaylarına duyulan güven, anavatan işe alım uzmanlarının olumlu işe alım kararlarıyla ikinci nesil göçmen iş adaylarının yakınlık derecesi arasındaki pozitif ilişkinin aracı değişkeni olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the effects of home country recruiters' conservatism levels and acculturation profiles of second generation immigrant (SGI) job applicants on home country recruiters' favorable hiring decisions. It focused on three different acculturation profiles: Assimilated, Separated and Cosmopolite. Data was collected from 258 full-time employees. Results showed that for home country recruiters with high levels of conservatism, separated SGIs' perceived level of similarity was higher and they were relatively more preferred to be hired than their assimilated counterparts. No difference was observed between separated and cosmopolite SGIs. For home country recruiters with low levels of conservatism, cosmopolite SGIs' perceived level of similarity was higher and they were relatively more preferred to be hired than their separated counterparts. No difference was observed between cosmopolite and assimilated SGIs. Additionally, we found that the positive relationship between recruiters' favorable hiring decisions and perceived similarity of SGIs was mediated by perceived trustworthiness of SGIs.