Çalışma yaşamında kariyer kavramı kapsamında, kadınlara yönelik cinsiyet ayrımcılığı
Women oriented gender discrimination in professional life within the scope of career management
  1. Tez No: 378673
  2. Yazar: AYTEN CEREN DENİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIRIM OSMAN ÇETMELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer Yönetimi, Kariyer Sorunları, Kadın ve Kariyer, Cinsiyet Ayrımcılığı, Career Management, Career Issues, Women and Career, Gender Discrimination
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüz modern yönetim anlayışında işletmelerin insan kaynaklarından etkinlikle yararlanabilmeleri için kariyer geliştirme programlarına yer vermeleri büyük önem taşımaktadır. İnsan kaynaklarının gelişimine verilen önemin artmasına paralel olarak, kadınların yönetim kademelerine gelme amacı ile kendi gelişimlerine yaptıkları yatırım artmaktadır. Hizmet sektörü içerisinde yer alan turizm sektöründe her geçen gün kadın çalışanların sayısı giderek artmasına rağmen genel olarak işletmelerdeki sorun olan ayrımcılık burada da göze çarpmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı ve kalıplaşmış birtakım önyargılar, kadınların meslek alanından uzaklaşmasına neden olmakta, erkekleri kadınlardan daha üst konuma getirmekte ve kadınları erkeklerin gerisine itmektedir. Bu araştırmanın amacı, Turizm sektöründe çalışmayı düşünen ya da çalışmakta olan kişilerin cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyete yönelik önyargılar konusundaki algılamalarının ne olduğunu tespit etmektir. Bu amaçları gerçekleştirmek üzere nitel ve nicel araştırma yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Araştırma turizm sektöründe çalışmayı düşünen ya da çalışmakta olan kişilere uygulanmıştır. Araştırmada, bay ve bayan katılımcıların, kadına yönelik mesleki cinsiyet ayrımcılığı ve önyargılara yönelik algılamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığın olduğu belirlenmiş ve bayanların bu alanda kadınlara uygulanan cinsiyet ayrımcılığının farkında oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
On career, it is very important for enterprices to benefit from human resources by using career goal programs. Increasingly, women do not only pay attention the process of to develop human resources, but also utulize from career goal programs to get higher positions on career esspecially on managment positions. Although the number of women who work on tourism trade are increasing constantly, gender issues on managents are still noticable. Gender discrimination and prejudices cause women to be alienated from the area of profession, places men in to a higher position and push women into the background. The objective of the study is to identify the perception of people who works in the area of tourism or intends to work about prejudices on the issue of gender and gender discrimination. To achieve the objective, qualitative and quantitative research methods was exercised. Research was studied on people who works in the area of tourism or intends to work. As a result of the study, it was determined that there is a significant statistical discrepancy on female and male participants' perception on women oriented gender discrimination and prejudices, and it was determined that women are aware of gender discrimination.