Market segmentation analysis based on yachters' marina expectations: A study on marinas located in İzmir and Aydın
Yatçıların marina beklentilerine dayalı pazar bölümlendirme analizleri: İzmir ve Aydın'da yer alan marinalar üzerine bir çalışma
- Tez No: 378675
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEREN ALTUNTAŞ VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marinalar, Marina Yönetimi, Deniz Turizmi, Pazar Bölümlemesi, Hizmet Pazarlaması, Market Segmentation, Marinas, Marina management, Marine Tourism, Service Marketing
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Marinaların bulunduğu destinasyona sağladığı sosyo-ekonomik katkı son derece önemlidir. Sektördeki gelişmelere paralel olarak, Türkiye'de marina pazarı gittikçe büyümekte ve her geçen gün marina yatırımları artmaktadır. Dolayısıyla, marina pazarındaki mevcut ve potansiyel pazar bölümlerinin belirlenmesi, hedef pazar seçimi ve hedef pazara uygun stratejiler geliştirerek marinaların kendini en uygun şekilde konumlandırması üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Öte yandan, literatürde bu alanda yapılmış çalışmalar son derece yetersizdir. Bu çalışma; marina pazarında yer alan yatçı müşterilerin demografik ve yatçılık özelliklerinin yanısıra yatçılığa yönelmelerinde etkili olan motivasyon faktörlerini açıklamış , yatçıların marinadan beklentilerini yaratan marina özelliklerini önem dereceleriyle birlikte belirlemiş ve literatürde yer alan faydaya dayalı segmentaston teorilerini dikkate alarak, yatçıların marinadan beklentilerine dayalı mevcut pazar bölümlerini araştırmıştır. Araştırmanın soruları; hem yapılandırılmış, yapılandırılmamış görüşmeler gibi nitel yöntemler hem de keşifsel faktör analizi, kümeleme analizi gibi nicel yöntemler kullanılarak araştırma yöntemlerinde çeşitlendirme yaklaşımıyla yanıtlanmıştır. Yatçılar tarafından cezbedici bulunan ve yeni marina yatırımları için yüksek potansiyele sahip , İzmir ve Aydın illeri araştırma sahası olarak seçilmiş ve bu illerde yer alan tüm marinalar ziyaret edilerek, 261 yatçı müşteri üzerinde anket çalışması yapılmıştır. Buradan elde edilen sonuçlar, marina pazarında beş farklı pazar bölümünün var olduğunu ve bu bölümlerin demografik, yatçılık özellikleri ve yatçılığa yönelmelerinde etkili olan motivasyon faktörleri bakımından farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Çalışma, mevcut marinaların en uygun pazarlama stratejisini geliştirerek kendini yeniden konumalandırmasında ve yeni marina yatırımlarına rehberlik etmede kullanılabileceği gibi, akademisyenlerin pazar bölümlendirmesi, marina pazarlaması ve deniz turizmi konularında kullanabilecekleri bir kaynak olmuştur.
Özet (Çeviri)
The social-economic contribution of marinas to destination involved is significantly important. Turkish marina industry has been getting enlarge and marina investments has been increasing as parallel to improvements of this industry. So, it is taken into account that determination of potential and existing market segments, target market selection, and positioning of marinas appropriately themselves by improving market strategy regarding their target market. On the other hand, there is a literature gap in the literature on this field. This study aimed to explain both yachters' demographic and yachting characteristics and motivation factors encouraging them to get involved yachting in the market, to determine marina features creating yachters' expectations from marinas with their importance level, and to investigate market segments based on yachters' market expectation from marinas considering segmentation theories based on benefit. Research's questions were answered through triangulated research methodology that combines qualitative methods such as structured, unstructured interviews and quantitative analysis like exploratory factor analyzing, cluster analyzing. İzmir and Aydın provinces were chosen as research sample because of having attractiveness on yachters and significant potential for marina investments, and a survey was applied on 261 yachters by visiting all marinas in these locations. Results revealed that there were five different segments in the market, and there were differences in terms of demographics, yachting characteristics, and individual motivation factors encouraging them to get involved yachting. This study can be used both repositioning of existing marinas by improving the best market strategy and as a guide for new marina investments. Additionally, it is a source for academicians who want to research on market segmentation, marina marketing, and marine tourism.