Export performance of SME's in Turkey
Türkiye'deki KOBİ'lerin ihracat performansları
- Tez No: 378689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT HALAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: ihracat, KOBİ, süreç, uluslararası pazar, ihracat teşvikleri, Export, SME, process, international market, export incentives
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
İhracat, gelişmekte olan ülke ekonomilerinin başlıca itici güçlerinden sayılmaktadır. Dış borçların azalması, ülkedeki üretimin artması gibi faktörleri de destekleyici bir etkisi vardır. İhracatın geliştirilmesiyle beraber, KOBİ'lerin ekonomide daha fazla pay sahibi olması ve ihracata katılmaları da hedeflenmektedir. Özellikle geçtiğimiz 20 yıllık sürede hem ihracatın geliştirilmesi, hem de KOBİ'lerin uluslararası ekonomiye dahil edilmesi yönünde birçok çalışma yapılmıştır. İhracat teşvikleri de bu desteklerin başında gelmektedir. Bu çalışmanın amacı, ihracata başlamak isteyen veya ihracatını geliştirmek isteyen KOBİ'lere bir yol haritası çizmek, onların ihracat kapasitelerini arttırmak ve sağlanan ihracat teşviklerinin verimliliğini incelemektir. Çalışmada KOBİ'lerin ihracat yapmak için izlemeleri gereken aşamalar ve süreçler anlatılmış ve Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen ihracat teşvikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu sayede, ihracat kararı verecek veya vermiş olan KOBİ'lerin uluslararası pazarlara minimum riskle girmeleri ve değişik finansal alternatifleri kullanmaları hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Export is the driving force of developing countries' economies. Also, it has a supportive effect on reducing current account deficit and increasing the supply in country. In Turkey, while improving export options, the aim is to develop SME's economic situation and include them into export economy. Especially during past 20 years, there had been a lot of studies and practices to develop export and increase the participation of SME's into international economy. Export incentives are one of the main support system for SME's export. The aim of this thesis was to create a pathway for SME's which wants to start export and develop their export capacity and analyze the effectiveness of export incentives for SME's. It mentioned SME's importance and export operation processes and the necessary information to start export. By this study the aim is to support SME's to enter international market with minimum risk and show them alternative financial options.