Kronik obsrrüktif akciğer hastalığı olan olgularda sağ ventrikül diyastolik fonksiyonların değerlendirilmesi
Assessment of rught ventricular diastolic function in chronic obstructive lung disease
- Tez No: 379197
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Kor Pulmonale, Sağ Ventrikül Diyastolik Fonksiyonu, Chronic Obstructive Lung Disease, Right Ventricle Diastolic Function, Cor Pulmonale
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
KOAH tam olarak geri dönüşümü olmayan hava yolu kısıtlılığı ile karakterize sistemik bir hastalıktır. PH'a ikincil gelişen sağ ventrikül hipertrofisi ve/veya dilatasyonu olarak tanımlanan kor pulmonale KOAH'ın takibinde önemli bir prognostik faktördür.Çalışmamızda KOAH olgularında, sağ ventrikül diyastolik fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve sağ ventrikül fonksiyonlarına etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Stabil dönemde olan 40 KOAH'lı hasta ve 24 sağlıklı kontrol grubu değerlendirildi. Tüm olgulara solunum fonksiyon testi ve doppler ekokardiyografi yapıldı.Hasta ve kontrol grubu arasında triküspit annuler sistolik hız (S), triküspit annulus erken diastolik hız (E) ve triküspit annulus geç diastolik hız (A) açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.22, p=0.405, p=0.153). E/A oranı, IVRt değeri açısından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı derecede farklılık saptandı (p=0.05, p=0.0001). FEV1 ile E/A arasındaki korelasyon pozitif yönde anlamlı idi (r=0.409, p=0.009). Diğer EKO parametreleri ile SFT değerleri ve AKG analizi arasındaki karşılaştırmalarda anlamlı korelasyon saptanmadı. SatO2 ? %90 olan KOAH olgularında, SatO2>%90 olan hastalara göre E değerinde ve E/A oranında azalma anlamlı idi (p=0.002, p=0.002, sırasıyla). PH (PABsis>30 mmHg) olan KOAH olgularında, PH olmayan KOAH olgularına göre E ve E/A oranındaki azalma anlamlıydı (p=0.016, p=0.01, sırasıyla). PABsis ile FEV1 ve FEV1/FVC değeri arasındaki korelasyon anlamlı değildi. PABsis ile pO2 değeri arasında negatif yönde, pCO2 değeri arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulundu (p=0.006, p=0.029). FEV1 ile satO2 ve pO2 arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı (p=0.018, p=0.001, sırasıyla)Sonuç olarak KOAH'lı olgularda sağ kalp fonksiyonlarının değerlendirilmesinde yalnızca sistolik değil diyastolik fonksiyonlarınında bakılmasının önemli olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
COPD is a systemic disease by airflow limitation that is not fully reversible. Pulmonary hypertension which seen at COPD is mild-modarate.Right ventricle failure (cor pulmonale) as a consequence of right ventricular hypertrophy dependent to pulmonary hypertension, is most important follow-up prognostic factor of the disease.Right ventricle diastolic function (rvdf) was investigated in chronic obstructive lung disease (COPD) . Study groups consisted of 40 patients with COPD and 24 healthy controls. All subjects performed respiratory function test (RFT) and doppler echocardiography (ECO)There was no statistical difference between patient and control group with respect to triküspit annuler sistolic velocity (S), triküspit annulus early diastolic filling velocity (E) and triküspit annulus late diastolic velocity (A) (p=0.22, p=0.405, p=0.153). For E/A ratio, IVRt there was statistical difference between patient and control group (p=0.05, p=0.0001, p=0.021). There was a positive correlation between FEV1 and E/A ratio (r=0.409, p=0.009). There was not statistically significant correlation between other parameters of ECO, RFT and arterial blood gas (ABG) analysis comparisons. Decrease in E and E/A ratio in COPD whose SatO2 ? %90 was statistically significant compared to patients with SatO2>%90 (p=0.002, p=0.002, respectively). Decreases in E and E/A rates were significant between KOAH cases with pulmonary hypertension (PH) (pulmonary artery pressure PABsis>30 mmHg), and KOAH cases without PH (p=0.016, p=0.01, respectively. There was not statistically significant correlation between PABsis and FEV1 and FEV1/FVC. There was a negative correlation between PABsis and pO2 , and positive correlation between PABsis and pCO2 (p=0.006, p=0.029). There was a positive correlation between FEV1 ile pO2 and satO2 (p=0.018, p=0.001, respectively).Conclusion: As a result ,we thought that; to evulate right ventricular functions in COPD cases we must not only consider systolic functions also examining the diastolic functions is important.Doppler-Echo proved to be favorable in evaluating rvdf in all COPD patients.