Multipl skleroz hastalarının hastaneye geliş semptomu ve manyetik rezonans lezyon yükü ile 3. yıl edss skoru arasındaki ilişki
The effect of multiple sclerosis patients' symptom onset and the end of the third year of the contribution of mri lesion on edss
  1. Tez No: 379297
  2. Yazar: MURAT GÜNTEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAŞKIN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Başlangıç Semptomu, Manyetik Rezonans Görüntüleme, EDSS, Multiple Sclerosis, Semptom Onset, Magnetic Resonance Imaging, EDSS
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Multiple Skleroz'da klinik seyrin öngörülebilmesine olanak sağlayan özelliklerin rolü çeşitli çalışmalarda incelenmiştir. Bu çalışmada 3 yıl ve üzerinde MS hastalığı olan kişilerde üçüncü yılsonundaki EDSS skorlarına, hastalığın başlangıç semptomu ve üçüncü yılsonundaki MRI lezyon yüklerinin katkısı araştırılmıştır. Bu araştırmaya hastalık süresi 3 yıl ve daha fazla olan 153 MS hastası alınmıştır. Yöntem: MS'da başlangıç tutulumu açısından 2 ya da daha fazla sistemin varlığının, kötü prognoz göstergesi olduğuna dair bulgular mevcuttur. Başlangıçta 2 veya 2'den fazla sistem tutulumuna sahip hastalar yüksek EDSS puanlarına diğer monosemptomatik başlangıçlı hastalara göre daha erken ulaşmaktadır (1-3). Bu çalışmada başlangıç semptomlarının EDSS değeri ile olan ilişkisi incelenmiş olup en yüksek skor polisemptomatik olanlarda ikinci sırada ise motor semptomları olanlarda görülmüştür. Başlangıç semptomları ile ortalama EDSS skorları arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptanmıştır. Polisemptomatik ve motor semptomları olanların ortalama EDSS skorları optik ve duyusal semptomu olanlara göre daha yüksek olup, aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olarak saptanmıştır. Bulgular: MS'in tanı ve takibinde Manyetik Rezonans Görüntüleme'nin (MRG) çok önemli rolü vardır. Ancak bunlara rağmen, MS'de klinik ile MRG bulguları arasındaki korelasyon zayıftır. Bazen fazla sayıda lezyona rağmen, minimal semptom görülürken, bazen de birkaç lezyon daha fazla özürlülüğe neden olabilmektedir (4-6). Sonuçlar:Bu çalışmada MS hastalarının beyinlerindeki toplam lezyon sayısına bakılmış olup, lezyon sayısı ile EDSS skorları arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu ve bu ilişkinin istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Background and aim: The role of features that allows to predict the clinical course of multiple sclerosis has been examined in several studies. In this study, we investigate the effect of disease symptom onset and the end of the third year of the contribution of MRI lesion on EDSS. 153 patients who have disease duration of 3 years and more were enrolled in this study. Methods: Initially the patients with 2 or more system involvement has evidence of poor prognosis. These patients can reach higher EDSS scores earlier than the patients with monosymptomatic onset(1-3). This study examined the relationship between EDSS and the initial symptoMS. The highest EDSS scores were seen in starting with polysymptomatic symptom, the second place were seen in starting with motor symptoMS. Statistically significant difference between the mean EDSS score with initial symptoMS were detected. Patients whom disease onset with polysymptomatic or motor symptoMS have higher mean EDSS score than patients starting with optical or sensory symptoMS. The difference between them was found to be statistically significant. Findings: In the diagnosis and management of MS, Magnetic Resonance Imaging (MRI) has a very important role. However, despite this, the correlation between clinical and MRI findings in MS is weak. Sometimes Although many lesions, whereas the minimal symptoMS, and sometimes can cause several lesions more disability (4-6). Results: In this study, we examined the total number of lesions in the brains of MS patients. It was found that there is a strong positive correlation between number of lesions and EDSS scores. And this relationship was found to be statistically significant.