1-[3,5-bis(aminometil)-4-hidroksifenil]-3-(aril)-2-propen-1-on' larınsentezi, sitotoksisitesi, selektivite indekslerinin araştırılması
1-[3,5-bis(aminomethyl)-4-hydroxyphenyl]-3-(aryl)-2-propen-1-ones synthesis, cytotoxicity, selectivity indices investigation
  1. Tez No: 379338
  2. Yazar: FATMA YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİSE İNCİ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ca9-22, HSC-2, HSC-3, HSC-4, HGF, HPC, HPLF, Mannich reaksiyonu, sitotoksik aktivite, CA9-22, HSC-2, HSC-3, HSC-4, HGF, HPC, HPLF, Mannich reaction, cytotoxic activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
1-[3,5-Bis (aminometil) -4-hidroksifenil]-3- (aril) -2-propen-1-on' larınSentezi, Sitotoksisitesi, Selektivite İndekslerinin Araştırılması Amaç:Bu tez çalışmasında amaç 1-[3,5-bis (aminometil) -4-hidroksifenil]-3- (aril) -2-propen-1-on kimyasal yapısındaki hidroksi şalkonların ve onların Mannich bazlarınınve sitotoksik/antikanser etkili yeni bileşikler geliştirmek amacıyla sentezlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak 3- konumundaki aril grubu benzen (F1) ve tiyofen (F2) olarak farklı rezonans enerjili halkalar olarak değiştirilmiştir. Mannich bazlarındaki amin grubu FY1-FY12 bileşikleri için dimetilamin (FY1,FY7), dietilamin (FY2,FY8), pirolidin (FY3,FY9), piperidin (FY4,FY10), morfolin (FY5,FY11), N-metil piperazin (FY6,FY12) olarak değiştirilmiştir. Bu değişimin gerekçesi aminlerin farklı pKa değerlerinin sitotoksik aktiviteye etkisini gözlemlemektir. Materyal ve Metot: FY1-FY12 bileşikleri, şalkonlardan hareketle paraformaldehit vebaz formda amin veçözücü olarak asetonitril kullanılarak, 1:4:4 mol oranlarında reaksiyona sokularak 120oC' de mikrodalga cihazında basınçlı ortamda gerçekleştirilmiştir. Bileşiklerin sitotoksisiteleri kanserli [Ca9-22 (diş eti),HSC-2 (ağız), HSC-3 (dil), HSC-4 (dil) ] hücre hatları ve normal hücre hatlarına [HGF (diş eti fibroblast), HPC (pulpus hücreleri) ve HPLF (periodontal ligament fibroblastları) ]karşı MTT yöntemi ile test edilmiştir. Bulgular:Reaksiyonların verimleri % 11-95 değişmektedir. Bileşiklerin kimyasal yapıları 1H-NMR, 13C-NMR ve TOF-MS ile aydınlatılmıştır. Bileşik FY2 ve FY8 viskoz sıvı halde, diğer bileşikler ise katı halde elde edilmişlerdir.Tüm bileşiklerin test edilen hücre hatlarına karşı sitotoksisiteleri ve bileşiklerin selektivite indeksleri tablo halinde sunulmuştur. Sonuç: Bileşiklerin tümü tümör selektiftir. Bileşiklerin tümü test edilen hücre hatlarına karşı genelde türevlendirildikleri şalkonlarından daha az sitotoksiktir. F1' den türevlenen FY5 bileşiğinin gösterdiği genel tümör selektivitesi (3.5), spesifik tümör selektivitesi (8.7) ve PSİ (37.2) değerleri ile ileriki çalışmalar için model olabilecek bileşik olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
1-[3,5-Bis(aminomethyl)-4-hydroxyphenyl]-3-(aryl)-2-propen-1-ones Synthesis, Cytotoxicity, Selectivity Indices Investigation Aim:In this thesis purpose 1-[3,5-bis(aminomethyl)-4-hydroxyphenyl]-3-(aryl)-2-propen-1-one in the chemical structure chalcones hydroxy and their Mannich bases and cytotoxic / anticancer effectivedevelop new compounds aimed to synthesize. For this purpose, 3 - position on the aryl group benzene (F1) and thiophene (F2) was changed to rings of different resonance energy. In Mannich basesamine groups for the compounds of FY1-FY12dimethylamine (FY1, FY7), diethylamine (FY2, FY8), pyrrolidine (FY3, FY9), piperidine (FY4, FY10), morpholine (FY5, FY11), N-methyl piperazine (FY6, FY12), as amended. Reason for this change is to observe the effect of amines with different pK a values of cytotoxic activity. Material and Method:FY1-FY12 compounds from chalcones motion paraformaldehyde and amine base form and acetonitrile as the solvent, by reacting a molar ratio of 1:4:4 was pressurized medium 120oC' de microwave device. The cytotoxicity of compounds in cancer [CA9-22 (gum), HSC-2 (mouth), HSC-3 (fluent), HSC-4 (language)] cell lines and normal cell lines [HGF (gum fibroblasts), HPC (pulpus cells) and HPLF (periodontal ligament fibroblasts)] was tested by MTT assay against. Results:Reactions ranged from 11 to 95% yields. The chemical structures of compounds 1H-NMR, 13C-NMR, and TOF-MS is illuminated by. Compound FY2 and FY8 viscous liquid, while other compounds are obtained in solid form. The cytotoxicity of the compounds and the compounds were tested against all cell lines selectivity indices presented as tables. Conclusion:All of the compounds are selective tumor. All of the compounds tested against cell lines are usually less cytotoxic fromchalcones derivatived. Derived from F1 compound FY5 tumor selectivity of the shown by the general (3.5), specific tumor selectivity (8.7) and PSI (37.2) with the values acceptable for further studies can be a model compound.