Sınıf v kavitelerde kullanılan restoratif materyallerin sitotoksisitesi ve dişeti oluğu sıvısındaki sitokinlere etkisi
Cytotoxicity of restorative materials used for sinif v cavities and their effect on gcf cytokine levels
- Tez No: 379363
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SEVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dişeti oluğu sıvısı, İnterlökin-6, interlökin-8, Nötral red, Sınıf V restorasyonlar, Sitotoksisite, Tümör nekroz faktör- alfa, Class V restorations, Cytotoxicity, Gingival crevicular fluid, İnterleukin-6, İnterleukin-8, Neutral red, Tumor Necrosis Factor-alpha
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sınıf V çürük lezyonlarının tedavisinde kullanılan Filtek Z250, Dyract XP, Fuji IX, Cavex avallloy restoratif materyallerinin insan gingival fibroblast hücre kültüründe sitotoksik etkisinin ve dişeti oluğu sıvısındaki inflamatuar sitokinlerden olan IL-6, IL-8 ve TNF-α seviyelerinin değişimine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmada materyallerin sitotoksisitesinin değerlendirilmesinde sağlıklı bireylerden elde edilen insan gingival fibroblast hücreleri kullanılmıştır. Restoratif materyaller kullanılarak 10 mm çapında 2 mm kalınlığında taze hazırlanmış, 7 ve 21 günlük sürede iki yaşlandırma işlemi uygulanmış örnekler 48 gözlü well platelere yerleştirilmiştir. 72 saatlik inkübasyon periyodundan sonra Nötral Red yöntemiyle canlı hücre sayısı belirlenmiştir. Sitokinlerin değerlendirilmesinde çalışmaya yaşları 25- 40 arasında değişen, sınıf V çürük kavitesi olan 60 birey dahil edilmiştir. Restorasyondan önce, restorasyondan sonra 7. ve 21. günde deney ve kontrol tarafı oluşturulan dişlerde klinik parametreler (Pİ, Gİ, DOS) ve biyokimyasal parametrelerdeki (IL-6, IL-8, TNF-α) değişim değerlendirilmiştir. DOS örnekleri standart periopaperlar ile alınarak hacminin belirlenmesinde Periotron 8000 cihazı kullanılmıştır. DOS' daki sitokinlerin belirlenmesinde ELİSA yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Nötral Red testi sonuçlarına göre tüm materyaller sitotoksik etki göstermiştir. Fuji IX ve Filtek Z250, Cavex avalloy ve Dyract XP' den daha fazla sitotoksik etki göstermiştir. Restorasyonlar bireylere uygulandıktan sonra yapılan değerlendirmelerde Pİ ve Gİ değerleri başlangıca göre anlamlı azalma göstermiştir. DOS hacminde tüm gruplarda deney ve kontrol tarafı arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. DOS IL-6 seviyesi, Filtek Z250 hariç tüm gruplarda, DOS IL-8 seviyesi, Fuji IX grubu hariç tüm gruplarda, DOS TNF-α seviyesi ise sadece Fuji IX grubunda deney ve kontrol tarafları arasında anlamlı farklılık göstermiştir. Sonuç: Elde edilen veriler test edilen tüm materyallerin sitotoksik etkisinin bulunduğunu ve DOS sitokin seviyelerini etkileyebileceğini desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the cytotoxicity of Filtek Z250, Dyract XP, Fuji IX, Cavex avallloy restorative materials used for sınıf V cavities in human gingival fibroblast cell culture and changes of gingival crevicular fluid inflamatory cytokine (IL-6, IL-8, TNF-α) levels. Materials and Methods: Gingival fibroblast cells obtained from healthy persons were used for evaluation of cytotoxicity of restorative materials. The samples in 10 mm diameter and 2 mm height were freshly prepared and aged in two periods (7 and 21 days) were transferred to 48 well plates. The vitality rate of the cells evaluated at end of 72 hours by NR test. Sixty 25-40 years old individuals having Class V carious cavities participated in the study. Changes in clinical (PI, GI, GCF) and biochemical parameters (IL-6, IL-8, TNF-α) were evaluated before restorations, 7 and 21 days after restorations. Periopaper was used for GCF sampling and Periotron 8000 device was used for detection of GCF volume. GCF cytokine levels were evaluated by Human ELISA kits. Results: All of the materials showed cytotoxic effects. Fuji IX and Filtek Z250 were more cytotoxic than Cavex avalloy and Dyract XP. After restorative treatments PI and GI scores were decreased compared with initial evaluations. There was a significant difference in GCF levels between experimental and control sites in all groups. GCF IL-6 levels in all grups except Filtek Z250 groups, GCF IL-8 levels in all groups except Fuji IX, GCF TNF-α levels in only Fuji IX groups showed significant differences between experimental and control sites. Conclusion: The obtained data supported that all of the tested materials had cytotoxic effects and caused changes in GCF cytokine levels.