Temporomandibular eklemin redüksiyonsuz disk deplasmanının tedavisinde metilprednizolon asetat, sodyum hyaluronat ve tenoksikamın etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of methylprednisolone acetate, sodium hyaluronate and tenoxicam in the treatment of nonreducing disc displacement of the temporomandibular joint
  1. Tez No: 379366
  2. Yazar: GÜNAY YAPICI YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL ŞİMŞEK KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Artrosentez, MRG, redüksiyonsuz disk deplasmanı, sinovyal sıvı, temporomandibular eklem, Arthrocentesis, nonreduction disc displacement, MRI, synovial fluid, temporomandibular joint
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Amaç: Redüksiyonsuz disk deplasmanlı hastalarda artrosentezi takiben uygulanacak olan metilprednizolon asetat, sodyum hyaluronat ve tenoksikamın etkisini klinik, biyokimyasal ve radyolojik olarak karşılaştırmak Materyal ve Metot: Yaşları 15 ile 42 arasında değişen, klinik ve radyografik olarak redüksiyonsuz disk deplasmanı teşhisi konulan 38'i kadın 6'sı erkek toplam 44 hasta araştırmaya dahil edildi. Rastlantısal olarak çalışmaya dahil edilen hastalar sırasıyla artrosentez (Grup I), artrosentez+sodyum hyaluronat (Grup II), artrosentez+metilprednizolon asetat (Grup III), artrosentez+tenoksikam (Grup IV) enjeksiyonu ile tedavi edildi. Artrosentez işleminden önce hastalardan sinovyal sıvı örnekleri alınarak sinovyal sıvıdaki IL-1β, IL-6 ve TNF-α konsantrasyonları biyokimyasal kitler ile değerlendirildi. Hastaların MAA'sı, kontralateral hareketleri, VAS ağrı skorları, TME ve çiğneme kasları palpasyon bulguları tedavi sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6. ayda yapıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalardan, tedavi öncesi ve tedavi sonrası 6. ay MRG alındı. Alınan MRG'lerde, diskin formu, diskin redüksiyon gösterip göstermediği, eklem hareketi, eklem aralığı, efüzyon, kondildeki dejenerasyonlar değerlendirildi. Bulgular: Amerikan Oral ve Maksillofasiyal Cerrahi Derneği'nin belirlediği kriterlere göre dört grup arasında tedavi başarısı açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı. Her dört gruptada MAA ve kontralateral hareketlerde artış, ağrıda azalma gözlendi. Bütün hastaların sinovyal sıvı örneklerinde IL-1β, IL-6 ve TNF-α tespit edildi. Çalışma sonuçlarına göre, redüksiyonsuz disk deplasmanının patogenezinde proenflamatuar sitokinler önemli bir rol oynadığını düşünmekteyiz. Bütün gruplarda grup içi başarılı ve başarısız hastaların sinovyal sıvı örneklerinde sitokin konsantrasyonlarında anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Redüksiyonsuz disk deplasmanının tedavisinde, artrosentez ve artrosentez ile birlikte uygulanan ilaç enjeksiyonlarının hastaların ağrısını azaltmada ve MAA'yı arttırmada oldukça başarılı olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare the effects of methylprednisolone acetate, sodium hyaluronate and tenoxicam implemented after arthrocentesis on the patients disc displacement with nonreduction clinically, biochemically and radiologically. Material and Method: The study group comprised 44 patients ( 38 females, 6 males; between the age of 15 and 42) diagnosed as having disc displacement nonreduction both clinically and radiographically. The patients are treated either with arthrocentesis (Group I), or arthrocentesis+sodium hyaluronate (Group II), or arthrocentesis+ methylprednisolone acetate (Group III), or arthrocentesis+tenoxicam (Group IV) injection randomly. Synovial fluid samples were obtained before arthrocentesis. IL-1β, IL-6 ve TNF-α concentrations were measured by using biochemical kits. Routine checkups after treatment of patients 1st week, 1st month, 3th months and 6th months were made. MMO, contralateral movements, VAS pain scores, TMJ and masticatory muscles palpation results were recorded during each control. MRI were obtained pre-treatment and post-treatment 6th months. Disc form, disc position, reduction during motion, range of motion, joint space, effusion, condylar degenerations were examined in MRI. Results: No statistical difference was recorded between the success rates of the four groups according to the criteria of the American Association of Oral and Maxillofacial Surgery. In each group, MMO and contralateral movements were increased and VAS pain scores were decreased. IL-1β, IL-6 and TNF-α were detected in synovial fluid samples of all patients. According to our results, we conclude that proinflammatory cytokines play an important role in the pathogenesis of TMJ internal derangement. For each treatment group, which have intra groups successfully and unsuccessfully treated patients, there were no significant differences in the concentrations of the cytokines of the synovial fluid samples. Conclusion: Arthrocentesis or injection medicament with arthrocentesis in the treatment of disc displacement nonreducing reduce the pain and increase MMO of the patient was found to be highly succesful.