Kronik periodontitisli bireylerde konvansiyonel periodontal flep ile kombine trombositten zengin fibrin kullanımının periodontal iyileşme üzerine olan katkılarının dişeti oluğu sıvısında büyüme faktörleri seviyeleri ve klinik ölçümlerle değerlendirilmesi
Investigation of contributions of platelet rich fibrine combined with conventional periodontal flap on periodontal healing by the levels of growth factors in gingival crevicular fluid and clinical measurements in patients with chronic periodontitis
- Tez No: 379365
- Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ÇİÇEK, DOÇ. DR. TANER ARABACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Büyüme faktörleri, kronik periodontitis, trombositten zengin fibrin, Growth factors, chronic periodontitis, platelet rich fibrine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Trombositten zengin fibrin içerisinde çeşitli büyüme faktörlerini barındıran ikinci nesil trombosit konsantrasyonudur. Bu çalışmada amaç kronik periodontitisli bireylerde TZF'nin konvansiyonel periodontal flep operasyonunda kullanımının sağlayacağı avantajlarının klinik ve biyokimyasal olarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Ağzının en az 2 yarım çenesinde 5 mm ve üzeri cep derinliği bulunan ve horizontal kemik kaybına sahip kronik periodontitisli 16 birey çalışmaya dahil edildi. Operasyon öncesinde hastalardan DOS örnekleri alındı ve klinik periodontal ölçümler yapıldı. Hastaların kontrol grubu olarak belirlenen bölgelerine konvansiyonel periodontal flep uygulandı, TZF grubu olarak belirlenen bölgelerine ise konvansiyonel periodontal flebe ilaveten TZF membran şeklinde flep altına yerleştirildi. DOS'taki IBF-I, FBF-2, VEBF ve KMP seviyeleri analiz edildi ve istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Aynı zamanda SD ve KAS ölçümleri de karşılaştırıldı. Çalışmamızda Student t testi kullanıldı. Bulgular: KMP ve IBF-I seviyeleri TZF grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Aynı zamanda KAS kazancı da TZF grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha yüksek bulundu. Sonuç: TZF'nin, DOS içerisindeki periodontal rejenerasyona katkı sağlayan büyüme faktörlerini artırdığı görülmüştür. Bununla birlikte TZF'nin KAS kazancını da artırdığı ve periodontal iyileşmeye ilave yararlar sağladığı belirlenmiştir. TZF'nin periodontal iyileşme üzerine olan katkılarını değerlendirmek için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Platelet rich fibrine is a second generation platelet concentration which contains various growth factors. The aim of this study is to evaluate the clinically and biochemically efficacy of PRF in subjects of chronic periodontitis in operation of conventional periodontal flap. Material and Method: 16 patients with chronic periodontitis who had least two area with horizontal bone loss and had 5 mm or more pocket depth, was included in this study. GCF samples have been received and periodontal measurements have made before operation. In control group, conventional periodontal flap was performed, and in PRF group PRF was inserted as membrane under the flap in addition to conventional periodontal flap. IGF-I, FGF-2, VEGF and BMP levels were analyzed in GCF and biochemical results. PD, CAL were also compared. Student's t test was used in our study Results: BMP and IGF-I levels were found statistically higher in PRF group compared to control group. CAL gain was also statistically higher in PRF group with respect to control group. Conclusion: PRF increases the growth factors which contribute the periodontal regeneration, in GCF. Furthermore, PRF enhances CAL gain and provide additional benefits to periodontal healing. Further studies are needed for assesment to contribution of the PRF on periodontal healing.