Farklı siman aralıklarında hazırlanan cad/cam monolitik kuronların kırılma direncinin değerlendirilmesi
Evaluation of the fracture resistance of cad/cam monolithic crowns prepared in different cement thicknesses
  1. Tez No: 379370
  2. Yazar: NURDAN POLAT SAĞSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YANIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kırılma direnci, monolitik CAD-CAM kuronlar, siman aralığı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Farklı Siman Aralıklarında Hazırlanan CAD/CAM Monolitik Kuronların Kırılma Direncinin Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada farklı siman aralıklarında hazırlanan CAD/CAM monolitik kuronların kırılma direnci değerlendirildi. Materyal ve metod: Üzerinde kuronların kırılacağı güdüklerin standardizasyonu için üst insan 1. küçük azı dişi uygun boyutlarda kesildi. Bu dişten ölçüler alındı ve güdükler hazırlandı. Güdük materyalini belirlemek için yapılan pilot çalışmada üç farklı materyal (Ni-Cr, epoksi rezin, dentin) değerlendirildi. Güdükler üzerinde feldspatik CAD/CAM seramik kuronlar hazırlandı, kırılma kuvveti uygulandı. Dentine yakın kırılma değeri gösteren epoksi rezin materyalinden güdükler hazırlandı. CEREC 4 CAD/CAM sisteminde 4 farklı monolitik bloktan (feldspatik cam seramik 1, rezin nano seramik 2, lityum disilikat 1 ve lösit içerikli seramik 1 çeşit), 3 farklı siman aralığında (30, 90, 150 µm) kuronlar freze edildi. Her bir siman aralığı için 7 ve bir kuron materyali için 21 olmak üzere toplam 105 örnek hazırlandı. Kuronlar tek tip self adeziv rezin siman ile simante edildikten 1 saat sonra test yapılıncaya kadar 37°C' de 1 hafta bekletildi. Prepare edilmemiş doğal dişler kontrol grubu olarak kullanıldı. Kırılma direncini belirlemek için başlık hızı 1 mm/dk olan universal test cihazı kullanıldı. Kuvvet, kuronların santral oluğuna uygulandı. Sonuçlar Newton olarak kaydedildi. Bulgular: Veriler one way ANOVA ve iki faktörlü etkileşim modelleme testi (p0.001) Sonuç: En yüksek kırılma direnci değeri IPS e.max CAD'de (1390.327 N), en düşük değer IPS Empres CAD'de (787.988 N) bulundu. 30, 90 ve 150 µm olarak belirlenen siman aralıklarında ise kırılma direnci değerlerinin benzer olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Fracture Resistance of CAD/CAM Monolithic Crowns Prepared In Different Cement Thicknesses Aim:In this study, the fracture resistance of CAD/CAM monolithic crowns prepared in different cement thicknesses was evaluated. Material and method: A human maxillary first premolar tooth was prepared in proper sizes for the standardization of dies on which crowns would be fractured. Impressions were taken from this tooth and dies were prepared. In the pilot study that was conducted to specify the die material, three different materials (Ni-Cr, epoxy resin, dentin) were evaluated. Feldspathic CAD/CAM ceramic crowns were prepared on the dies and fracture force was applied. Dies were prepared from epoxy resin that showed a similar fracture value to dentin. Crowns were milled from 4 different monolithic blocs (feldspathic glass ceramic 1, resin nano ceramic 2, lithium disilicate 1, and ceramic including leucite 1 type) in 3 different cement thicknesses (30, 90, 150 µm) in the CEREC 4 CAD/CAM system. For each cement thickness 7 and for one crown material 21, in total 105 samples were prepared. Crowns were cemented with a monotype self-adhesive resin cement, and after 1 hour, they were storedat 37 ° C for 1 week until the test was done. Natural teeth that were not prepared were used as the control group. A universal test machine with a cross-head speed of 1 mm/min was used to determine the fracture resistance. Force was applied on the central groove of the crowns. Results were recorded as Newton. Results: The data were evaluated with one way ANOVA and interaction modelling test with two factors (p0.001) Conclusion:The highest fracture resistance value was recorded for IPS e.max CAD (1390.327 N), and the lowest value was recorded for IPS Empres CAD (787.988 N). It was also observed that fracture resistance values were similar in cement thicknesses determined as 30, 90, and 150 µm. Key Words:Cement thickness, fracture resistance, monolithic CAD/CAM crowns.