Yoğun bakım hemşirelerinde ölüm kaygısı
Determination of death anxiety in intensive care unit nurses and effective
- Tez No: 379375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, hemşire, ölüm kaygısı, death anxiety, nurse, psychiatric nursing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinde ölüm kaygısını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Araştırma Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Harput Devlet Hastanesi, Fırat Üniversite Hastanesi Yoğun Bakım Servislerinde Ocak-Haziran 2014 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Elazığ ilinde bulunan İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı kamu hastanelerinde ve üniversite hastanesinde, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler (N=196); örneklemi ise bu evrenden araştırmaya katılmayı kabul eden 183 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini içeren 26 soruluk anket formu ve Thorson-Powell Ölüm Kaygısı Ölçeği(TPÖKÖ) ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler, SPSS programı ile bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzde hesaplamaları, t testi, Kruskal Wallis Testi, Dunnet T3 PostHocTesti, Mann Whitney U Testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29.55±4,19 olup (19-37); %85.2'si (n=156) kadın, %14.8'i (n=27) erkektir. Yoğun Bakım hemşirelerinin TPÖKÖ toplam puan ortalamaları 43.73±18.07 (orta düzeyde kaygı) olup; karşılaşılan ölüm olgusu sayısı ile hemşirelerin ölüm kaygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p< 0.05). Mesleği şu anda sevme durumları ve çalışılan ünitede karşılaşılan ölümlerden etkilenme düzeyi ile hemşirelerin TPÖKÖ puan ortalamları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. (p>0.05). Sonuç: Araştırma sonuçları doğrultusunda Yoğun Bakım Hemşirelerinin orta düzeyde ölüm kaygısı olduğu belirlenmiştir. Hemşirelere kendi duygularına ve düşüncelerine ilişkin farkındalıklarının arttırılması için ölüm kaygısına yönelik eğitimlerin verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aim to determine of death anxiety in intensive care unit nurses and the factors affecting them as a descriptive and cross-sectional was conducted. Material and Method: The study was made between 13/01/2014 and 15/06/2014 dates at Elazığ Education and Research Hospital and Harput Public Hospital and Fırat University Hospital in intensive care unit. The universe of research is nurses are working in the inpatient units in public hospitals has a capacity of 200 beds and above due to Provincial Health Directorate at the European side of Elazığ (N=196). The study population consisted of 196 nurses working in these hospitals. Distrubuted 196 questionnaires return rate of %93.8 and 183 persons were included in the study. The data of the study met with a questionnaire containing 26 questions which participant's demographic, personal and professional characteristics and Thorson- Powell Death Anxiety Scale. Statistical analysis was performed with SPSS (Statistical Packageforthe Social Sciences) at the computer environment, frequency, percentage calculations, such methods as well, T test, Dunnet T3 Hoc Test, Kruskal Waills T test, Mann Whitney U Testi, correlation tests were used. Results: The average age of nurses in the study were 29.55±4.19 (19-37), and 85.2 % were female (n=156) and 14,8 % (n=27) were male. Thorson-Powell death anxiety scores of nurses were43.73±18.07 (middle anxiety) and a significant relationship was not found among the number of death cases and death anxiety of nurses (p0.05). Conclusion: Thorson-Powell death anxiety scores of nurses were middle anxiety.