Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinin spor müsabakalarındaki verimliliklerinin veri zarflama analizi (vza) ile göreceli olarak değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
A respective evaluation and comparison of efficiencies of state and private universities in sports competitions with data envelopment analysis (dea)
- Tez No: 379412
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİNNUR GEREK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Performansı, Üniversiteler Spor Yarışmaları, Sport, Sports Performance, Interuniversty Sports Competitions
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç. Üniversiteler arasında rekabetin en yoğun olarak yaşandığı alanlardan biriside spor müsabakalarıdır. Üniversitelerin bu alandaki başarıları, öncelikle kurumsal stratejilerin belirlenmesi ve başarıyla uygulanabilmesine bağlıdır. Dolayısıyla, bu organizasyonların etkinliğinin olumlu ve olumsuz taraflarının reel bir yaklaşımla ortaya konulması, üniversitelerdeki sportif çalışmalara doğru bir bakış açısının oluşmasını sağlayacaktır. Üniversitelerimizin spor etkinliklerinin müsabık boyutuyla verimliliklerini, başarı düzeyleri ve yetersizliklerini tespit etmek, üretim ve performans düzeylerini belirlemek, aksayan yönlerin düzeltilmesine ilişkin öneriler sunmak, araştırmamızın temel amaçlarını oluşturmaktadır.Materyal ve Metot. Araştırmamız iki temel metoda dayanmaktadır. Birinci aşamada; teorik bilgilerin yer aldığı tanımlayıcı metot, ikinci aşamada ise; çalışmanın analiz kısmını oluşturan deneysel metot uygulanmıştır. Deneysel metot kapsamında; 2010-2011 ve 2011-2012 yıllarında Üniversiteler arası spor müsabakalarında yer alan; 80 Devlet ve 31 Vakıf Üniversite takımlarının yarışmalara ilişkin performansları VZA (Veri Zarflama Analizi) ile ölçülmüştür. VZA çoklu birimlerin çoklu girdi ve çıktılarının her birini birbirleriyle karşılaştıran matematiksel bir programlama tekniğidir.Bulgular. 2010-2011 ve 2011-2012 yıllarında analiz sonuçlarına bakıldığında, devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinin başarı oranları arasında devlet üniversiteleri lehinde fark olduğu görülmektedir. 2011 yılına göre 2012 yılında üniversitelerin hem girdileri ve hem de çıktıları açısından bir artış söz konusudur. Çıktılardaki artışın kaynağını girdilerdeki artış oluşturmaktadır. Spor yarışmalarında etkinlik sağlayan söz konusu birimlerin, etkin olmayan birimlere kıyasla yarışmalarda daha fazla madalya sayısına sahip oldukları bu nedenle sportif başarı oranlarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir.Sonuç. Üniversiteler; VZA ölçüm skorlarını baz almak suretiyle, sportif başarılarına ilişkin aksayan yönlerini belirleyerek, başarılı üniversiteleri model alarak tekrar gözden geçirmeli, bulgular çerçevesinde gerekli düzeltmeleri yapmalı ve etkin olma adına yeni stratejiler geliştirmelidirler.
Özet (Çeviri)
Purprose. One of the areas in which there is a strong rivalry is sports competitions. The success of the universities in this area primarily depends on determination and application of corporate strategies succesfully. Therefore, presenting a realistic approach to the positive and negative aspects of this organisations? effectivenesses will provide a correct point of view on the sport activities in universities. The main purposes of our study are determining the efficiency levels and deficiencies, specifying the levels of production and performance and providing suggestions regarding to fixing defective aspects of sports events of our universities.Material and Method. Our study employs two main methods. In first phase, descriptive method which involved the theoretical information, and in the second phase empirical method which constitutes the analysis part of study is applied. Within the scope of analysis method, 80 state and 31 private universities? performances regarding to interuniversity sports competitions organised in 2010-2011 and 2011-2012 have been measured by using DEA analysis (Data envelopment analysis). DEA is a mathematical programming technique that compares each multiple input and outputs of multiple units.Findings. The observation shows that there is a difference between state and private universities for 2010-2011 and 2011-2012 years. There is an increasee in both inputs and outputs in 2012, when compared to 2011 İncreases in outputs results from the increases in inputs. These educational units that give sport education and provides efficiency in sports competitions have more medals than rival sport education units which are not active, so have higher levels of success.Discussion. By means of using sports performans VZA measurement scors as base, universities must review the defective acpects of sports education by taking the successfull universities as a model, make necessary corrections within the frame of the findings and determine new strategies to be effective.