Diyalojik halkla ilişkiler açısından üniversite web sitelerinin incelenmesi
Examining university websites in terms of dialogic public relations
  1. Tez No: 904722
  2. Yazar: HÜSNİYE ATAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA NUR TARAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diyalojik İletişim, Halkla İlişkiler, Web Siteleri, Üniversiteler, Dialogic Communication, Public Relations, Websites, Universities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'deki devlet ve vakıf üniversitelerinin web sitelerinde diyalojik iletişim ilkelerinin nasıl kullanıldığını incelemek amacıyla içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma kapsamında, URAP listesindeki ilk 50 üniversitenin web siteleri incelenmiş ve amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen üniversitelerin web siteleri diyalojik iletişim ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmiştir. Veri toplama sürecinde, Kent ve Taylor (1998) tarafından geliştirilen diyalojik iletişim ilkelerine dayalı kodlama formu kullanılmıştır. Verilerin analizi, bu ilkeler doğrultusunda belirlenen kriterler çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda üniversitelerin büyük bir kısmı (%70 ile %90) yüksek diyalojik iletişim performansı sergilemektedir. Bilginin kullanılabilirliği açısından %97 uyum oranı ile kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bilgilere kolay erişim sağlandığı görülmektedir. Ancak, kullanıcının yorum yapma imkânı, canlı destek gibi alanlarda diyalojik döngü açısından çift yönlü iletişim kurma kapasitesinde eksiklikler mevcuttur. Arayüz kolaylığında genel uyum oranı %83 olup, özellikle site haritası eksikliği kullanıcılar için erişim engeli oluşturabilir. Ziyaretçilerin sitede tutulması açısından genel uyum oranı %79 olarak hesaplanmış, sitenin güncellenme tarih-saati bilgisi ise hiçbir üniversitede bulunmamaktadır. Geri dönüş ziyaretlerinde sağlanan kolaylıklar %88 uyum oranı ile başarılı bulunmaktadır. Genel olarak, üniversite web siteleri diyalojik yapıdayken, çift yönlü iletişim ve güncelleme bilgisi gibi alanlarda iyileştirmelere ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the content analysis method was used to examine how the principles of dialogic communication are utilized on the websites of public and private universities in Turkey. The study analyzed the websites of 50 public universities, selected through purposive sampling, within the framework of dialogic communication principles. During the data collection process, a coding form based on the dialogic communication principles developed by Kent and Taylor (1998) was used. The data analysis was conducted according to the criteria determined by these principles. The results of the study show that a majority of the universities (70% to 90%) demonstrate high performance in dialogic communication. In terms of information availability, a compliance rate of 97% indicates that users can easily access the information they need. However, there are deficiencies in the capacity to establish two-way communication in terms of the dialogic loop in areas such as the user's opportunity to comment and live support. The overall compliance rate for interface ease of use is 83%, with the lack of site maps posing a potential access barrier for users. The overall compliance rate for retaining visitors on the site is calculated at 79%, with no university providing information on the date and time of site updates. The ease of return visits, with a compliance rate of 88%, is highly successful. While university websites are generally dialogical in nature, improvements are needed in areas such as two-way communication and updating information.