Elit güreşçilerde antrenmanın hipofiz bezi hormonları ve karaciğer enzimleri üzerine etkisi
The effect of training on pituitary gland hormones and liver enzymes in elite wrestlers
  1. Tez No: 379420
  2. Yazar: ÖMER KAYNAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH KIYICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, hormonlar, karaciğer enzimleri, katekolaminler, sportif darbe, Catecholamines, hormones, liver enzymes, sports blow, wrestling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Elit güreşçilerde antrenmanın hipofiz bezi hormonlarına ve karaciğer enzimlerine etkisinin incelenmesi. Materyal ve Metot: Çalışmaya 20-48 yaş arası elit düzeyde güreş yapan 20 gönüllü sporcu katılmıştır. Sporcular, 30 dakika hafif tempo koşu, ısınma ve cimnastik hareketleri, 25 dakika güreş teknik uygulamaları ve hafif güreş yaptılar. Daha sonra 3 dakika süreyle 2 devreden (30 sn.dinlenme sonrası) oluşan güreş müsabakasına eşdeğer bir antrenman maçına tabi tutuldular. Sporculardan antrenman öncesi ve sonrası ön hipofiz bezi, tiroit ve adrenal medulla hormonları ve karaciğer enzimleri için kan ve idrar numuneleri alınarak uygun koşullarda saklanıp analiz edildi. Vücut kompozisyonu ölçümü BIA yöntemi ile çalışan Tanita TBF 300 marka cihaz ile yapıldı. Bulgular: Adrenokortikotropik hormon (ACTH), büyüme hormonu (GH), epinefrin, norepinefrin, aspartat aminotransferaz (AST) ve alkalen fosfataz (ALP) değerlerinde anlamlı bir artış olduğu, Vücut ağırlığı (VA), vücut kitle indeksi (VKİ) bazal metabolizma hızı (BMH), yağsız vücut ağırlığı (YVA), toplam vücut sıvısı (TVS) ve insülin benzeri büyüme faktörü-1 (IGF-1) değerlerinde ise anlamlı bir azalma olduğu, (P0.05). Sonuç: Çalışma sonucumuz göstermiştir ki, egzersiz bir stres olarak vücutta bazı hormonların ve enzimlerin düzeylerini değiştirmektedir. Özellikle hormonların egzersiz sonrasında artışı, vücudun egzersize olan metabolik ve endokrin cevabı ile birlikte egzersize olan uyumunu kolaylaştırdığı düşünülebilir. Güreşle uğraşan kişilerin bazal hipofiz hormon düzeylerinin etkilemediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The examination of the effect of training on pituitary gland hormones and liver enzymes in elite wrestlers Material and Methods: This study included 20 volunteers being Elite level wrestlers aged between 20-48 years-old. Exercise programme was composed of 30 minutes of jog-trot, free exercise and gymnastics, 25 minutes wrestling technical applications and light wrestling then, the subject did wrestling for 6 minutes (with to cycles 3+3 (having a rest of 30 seconds) before and after training, the samples were taken to determine the anterior pituitary gland, thyroid and adrenal medullary hormones and liver enzymes. Blood and urine samples were taken for analysis were kept under appropriate conditions until to test day body composition measurements were performed with Tanita TBF 300 brands working with the BIA method. Results: Adrenocorticotropic hormone (ACTH), growth hormone (GH), epinephrine, norepinephrine, aspartate aminotransferase (AST) and alkaline phosphatase (ALP) levels increased significantly; Body weight (BW), the body mass index (BMI), basal metabolic rate (BMR), lean body mass (LBM), total body fluid (TBW), and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) levels decreased significantly (P 0.05). Conclusion: Our result showed that the exercise as a stress resulted in raise is some hormones and enzymes in the body. In particular, the increase in hormones during exercise, the body's metabolic and endocrinologic response to exercise, can be considere as adaptation to exercise. person of dealing with the wrestling, did not affect the basal levels of pituitary hormones.