Elit güreşcilerde su ilavesinin bazı hematolojik parametrelere etkisi
The effect of water addition on some hematological parameters in elite wrestlers
  1. Tez No: 462493
  2. Yazar: DUYGU ÇAMKERTEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PATLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: akut egzersiz, hematolojik parametreler, rehidrasyon, acute exercise, hematological parameters, rehydration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma elit güreşçilere uygulanan su ilavesinin bazı hematolojik parametrelere etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya ulusal ve uluslararası müsabakalara katılan 20 elit güreşçi denek olarak katılmıştır. Denekler Deney ve Kontrol Grubu olmak üzere 2 gruba ayrılmış, guruplar arasında vücut ağırlığı farklılığının olmamasına özen gösterilmiştir. Deney grubunun yaş ortalamaları 21,20±1,03 yıl, boy ortalamaları 176,50±5,38 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 78,95±15,48 kg olarak tespit edilmiştir. Kontrol grubunun ise yaş ortalamaları 20,70±1,15 yıl, boy ortalamaları 176,40±3,62 cm ve vücut ağırlığı ortalamaları 72,94±10,76 kg olarak belirlenmiştir. Güreşçilere 2 saat süreyle akut güreş müsabakası yaptırılmıştır. Egzersize başlamadan 30 dakika önce, ısınmanın sonunda ve antrenmanın ortasında olmak üzere deney grubuna vücut ağırlığı kg'ı başına 10 ml su 3 eşit şekilde ilave edilmiştir. Kontrol grubuna ise hiçbir ilave yapılmamıştır. Deneklerin antrenman öncesi ve sonrasında dirsek venasından alınan 10 cc kan örnekleri 4000 devirde 10 dakika santrifüj edildikten sonra Özel Sistem Biyokimya Laboratuvarındaki Gama Hemacell Counterla bazı hematolojik parametreleri (RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT, MPV, PDW, PCT) ölçülmüştür. Sonuç olarak, çalışmada deney ve kontrol gruplarına uygulanan akut güreş egzersizi güreşçilerin vücut ağırlıklarını önemli şekilde düşürmüştür (P0,05). Ayrıca deney grubuna vücut ağırlığı kg'ı başına uygulanan 10 ml su ilavesi, sadece WBC parametresini deney grubu lehine önemli düzeyde artırmıştır (P0,05).
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of water addition applied to elite wrestlers on some hematological parameters. 20 elite wrestlers participated in the study as national and international competitors. Subjects were divided into two groups, Experimental and Control Groups, and care was taken to avoid differences in body weight among the groups. The mean age of the experimental group was 21.20 ± 1.03 years, the mean height was 176.50 ± 5.38 cm and the mean body weight was 78.95 ± 15.48 kg. The mean age of the control group was determined as 20,70 ± 1,15 years, average height was 176,40 ± 3,62 cm and average body weight was 72,94 ± 10,76 kg. An acute wrestling competition was held for 2 hours in Wrestlers. At the end of the warm-up and at the middle of the training, 10 ml of water per kg of body weight were added in equal amounts 30 minutes before starting to the exhalation. No additions were made to the control group. Before and after the training of the subjects, 10 cc blood samples taken from the elbow venue were centrifuged for 10 min at 4000 rpm and then the hematological parameters (RBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC, RDW, PLT, MPV, PDW, PCT). As a result, the acute wrestling exercise applied to the experimental and control groups in the study significantly reduced the body weights of the wrestlers (P 0.05). In addition, the addition of 10 ml of water per kilogram of body weight to the experimental group significantly increased the WBC parameter significantly (P 0,05).