Progresif gevşeme egzersizlerinin lomber disk hernisi ameliyatı olan hastaların konfor ve anksiyete düzeyine etkisi
The effect of progressive relaxation exercises on comfort and anxiety level of patients with lumbar disc herniation surgery
  1. Tez No: 926928
  2. Yazar: BÜŞRA CANBAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AYHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN EDA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, hemşirelik, konfor düzeyi, lomber disk hernisi, progresif gevşeme egzersizleri, Anxiety, comfort level, nursing, lumbar disc herniation, progressive relaxation exercises
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı lomber disk hernisi ameliyatı olan hastalara uygulanan progresif gevşeme egzersizinin konfor ve anksiyete düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın verileri Mart 2023- Temmuz 2023 arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Muammer Ağım Gemlik Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi kliniğinde ameliyat olacak hastalar üzerinde deneysel çalışma olarak yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Özellikler Sorgu Formu, İmmobilizasyon Konfor Ölçeği ve Durumluk Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Shapiro-Wilk normallik testi, tanımlayıcı istatistikler, t testi, pearson momentler çarpımı korelasyon kullanılmıştır. Çalışmamızda durumluk kaygı düzeyi açısından kontrol ve deney grupları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).Bu çalışma sonucunda, progresif gevşeme egzersizinin hastaların düzeyini azalttığı ancak konfor düzeyine anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of progressive relaxation exercises on the comfort and anxiety levels of patients undergoing lumbar disc herniation surgery in the neurosurgery clinic.The study's data was conducted as experimental study on patients who will undergo surgery in the neurosurgery clinic of the Ministry of Health Muammer Ağım Gemlik State Hospital between March 2023 and July 2023. The sociodemographic Characteristics Questionnaire, Immobilisation Comfort Scale and State Anxiety Scale were used for data collection. The Shapiro-Wilk normality test, the t-test for the same and different groups mean and standard deviation, Pearson product-moment correlation were used to evaluate the data. In our study, a significant difference was found between the experimental and control groups in terms of state anxiety level (p0.05). As a result of this study, it was found that progressive relaxation exercise decreased the anxiety level of the patients but had no significant effect on the comfort level.