Progresif gevşeme egzersizlerinin lomber disk hernisi ameliyatı olan hastaların konfor düzeyi ve uyku kalitesine etkisi
Effect of progressive relaxation exercises on the comfort level and sleep quality of patients undergoing lumbar disc herniation surgery
  1. Tez No: 487641
  2. Yazar: MESUT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik konfor, lomberdisk hernisi, progresif gevşeme egzersizleri, uyku kalitesi, Comfort, nurse, lumbar disc hernia, progressive relaxation exercises, sleep quality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Progresif Gevşeme Egzersizlerinin Lomber Disk Hernisi Ameliyatı Olan Hastaların Konfor Düzeyi ve Uyku Kalitesine Etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı nöroşirürji kliniğinde yatan lomber disk hernisi ameliyatı olan hastalara uygulanan progresif gevşeme egzersizlerinin konfor düzeyi ve uyku kalitesine etkisini incelemekti. Materyal ve Metot: Araştırma; Temmuz 2015- Ekim 2016 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Hastanesi nöroşirurji kliniğinde, deney-kontrol gruplu deneysel model kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 96 hasta (56 deney, 40 kontrol) oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında hastaların sosyo-demografik özelliklerini içeren Tanıtıcı Özellikleri Belirleme Formu, Erken Postoperatif Perianestezi Konfor Ölçeği, Genel Konfor Ölçeği ve GKUÖ kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, Paired sample t testi Ki-kare analizi, bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi, pearson momentler çarpımı korelasyon, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki hastaların ameliyat öncesi Genel Konfor Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi (p>0.05). Genel Konfor Ölçeği Ameliyat sonrası testinde kontrol grubu ortalaması ve deney grubu puan ortalaması arasında istatistiksel olarak fark olduğu belirlendi (p0.05). Ameliyat sonrası 2. gün ve 3. gün GKUÖ puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi (p0.05). Sonuç: Bu çalışma sonucunda, progresif gevşeme egzersizlerinin hastaların konfor düzeyi ve uyku kalitesini artırmak için kullanılabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Effect of Progressive Relaxation Exercises on the Comfort Level and Sleep Quality of Patients Undergoing Lumbar Disc Herniation Surgery Aim: The aim of this study was to examine the effect of progressive relaxation exercises on the comfort level and sleep quality of patients undergoing Lumbar Disc Herniation surgery and hospitalized in the neurosurgery clinic. Material and Method: The study was conducted between July 2015 and October 2016 in the neurosurgery clinic of Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Hospital using the experimental model with the experimental-control group. The sample of the study consisted of 96 patients (56 experimental patients, 40 control patients) selected with the simple random sampling method. The informative Characterization Form containing the socio-demographic characteristics of the patients, Early Postoperative Perianesthesia Comfort Scale, General Comfort Scale, and GKUÖ were used in the collection of the data. The paired sample t-test, Chi-square analysis, t-test for dependent and independent groups, Pearson product-moment correlation, mean and standard deviation were used in the evaluation of the data. Result: It was determined in the preoperative General Comfort Scale of the patients that there was no statistically significant difference between the point averages of the control group and experimental group (p>0.05). It was found in the postoperative General Comfort Scale that there was a statistically significant difference between the point averages of the control group and experimental group (p0.05). It was found out that there was a statistically significant difference between the point averages of the postoperative 2nd day and 3rd day (p0.05). Conclusion: As a result of this study, it has been found out that progressive relaxation exercises can be used to improve the comfort level and sleep quality of patients.