Örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm boyutlarının işten ayrılma niyeti ile ilişkisi: Hekim ve hemşireler üzerine bir araştırma
The relationship between the intention to leave work and the dimensions of organizational silence and organizational cinism: A study with doctors and nurses
- Tez No: 577420
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Örgütsel Sinizm, İşten Ayrılma Niyeti, Hekim, Hemşire Hastane, Organizational Silence, Organizational Cynicism, Intention to Leave Work, Physician, Nurse, Hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırma, hekim ve hemşirelerde örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm boyutlarının işten ayrılma niyeti ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın tipi tanımlayıcıdır. Araştırmanın örneklemini Temmuz – Ekim 2017 tarihleri arasında, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde çalışan toplam 967 hekim ve hemşireden, araştırmaya katılmayı kabul eden 277 hekim ve hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ile Örgütsel Sessizlik Ölçeği, Örgütsel Sinizm Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği kullanılmıştır. Verileri toplamadan önce 20/01/2017 tarih ve 2017-01/29 sayılı karar Cumhuriyet Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu onayı ve çalışmanın yapılacağı Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırms Hastanesi Başhekimliği'nden 19/06/2017 tarih ve 93596471-044 sayılı resmi yazıyla izinler alınarak araştırma verileri 17/07/2017 - 31/10/2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma bulgularına göre Örgütsel Sinizm Ölçeği'nin bilişsel boyut ortalaması X̄=3,15 iken duyuşsal boyutta X̄=2,83 ve davranışsal boyutta X̄=3,20'dir. Örgütsel Sessizlik Ölçeği ortalamaları ise, kabul edilmiş sessizlik alt boyutunda X̄= 3,41; savunma amaçlı sessizlik alt boyutunda X̄= 3,50 ve örgüt yararına sessizlik alt boyutunda X̄= 2,20'dir. İşten ayrılma niyeti ölçek ortalaması X̄= 2,71'dir. Ölçek değişkenleri arasındaki korelasyon değerleri değerlendirildiğinde, örgütsel sinizmin, bilişsel alt boyutunda, duyuşsal boyut (0,634) ve davranışsal boyut (0,854) ile güçlü yönde ilişkisi bulunurken, kabul edilmiş sessizlik (-,151) ve savunma amaçlı sessizlik (-0,094) üzerinde negatif yönde zayıf ilişkisi saptanmış, örgüt yararına sessizlik (0,245) ve işten ayrılma niyeti (0,292) ile orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, kabul edilmiş sessizlik oranı yüksek olan katılımcıların savunma amaçlı sessizlik davranışı da yüksek bulunurken örgütsel sinizm oranı yüksek olan katılımcıların işten ayrılma niyeti yüksek bulunmuştur. Örgüt içinde sessizliğin artması işten ayrılma niyetini doğrudan etkilememesine rağmen sinik tutumların artmasını etkilemiştir. Sinizmin bilişsel ve duyuşsal boyutundaki artış, işten ayrılma niyetini ileri derecede anlamlı olarak etkilemiştir. Örgütsel sessizliğin kabul edilmiş sessizlik alt boyutunda duyuşsal boyut (-0,165) ve işten ayrılma niyeti (-0,157) ile negatif yönde anlamlı ilişkisi bulunurken savunma amaçlı sessizlikte (0,603) pozitif yönde güçlü ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study is to find out between the intention to leave work and the dimensions of organizational silence and organizational cinism among doctors and nurses. 277 doctors and nurses who work at a University Hospital and who had agreed to participate in the research have formed the sample of the research. Data collection was carried out between July and October 2017, via Personal Information Form, and the Organizational Silence, Organizational Cynicism and Intention to Leave Work Scale. Data was then analyzed in SPSS software, with reference to frequency and percentage distributions, Anova tests, KMO values and correlation analysis. Doctors comprised 36.8% of the participants, while the nurses constituted the remaining 63.2%. Participants who had a high rate of silent acceptance had a high level of silent behavior for defensive purposes, whereas participants with high levels of organizational cynicism had a high intention to leave work. The increase in silence in the organization has affected the increase in cynic attitudes, although it has not directly affected the intention to leave the work. The increase in the cognitive and affective dimensions of cynicism has significantly influenced the intention to leave the work. The findings show that the mean scores of cognitive dimensions of the Organizational Cynicism Scale is X̄ = 3.15, the affective dimension X̄ = 2.83 and the behavioral dimension X̄= 3.20 respectively. The mean scores of organizational silence scale were found as X̄ = 3.41 for accepted silence; X̄ = 3.50 for defensive silence purposes and X̄ = 2.20 for silence for the benefit of the organization. The mean score of intention to quit work is found as X = 2.71. When the correlation between the scale variables were evaluated, it was found that organizational cynism was positively associated with the cognitive, affective and behavioural dimensions while it was negatively related to the accepted silence and defensive silence purposes dimensions. It was also found that it was moderately related to the intention to quit work and silence for the benefit of the organization dimensions. The results show that the participants with a high level of accepted silence was found to have a high level of defensive silence, while those with a high level of organizational cynicism had a higher intention to quit. Although increased silence within the organization did not directly affect the intention to quit, it affected the increase in cynical attitudes. The increased levels of cognitive and affective dimensions of cynicism significantly affected the intention to quit. In the accepted silence sub-dimension of the organizational silence, the affective dimension (-0,165) and the intention to quit (-0,157) were found to be negatively related, while they were positively related in the defensive silence (0,603).