Annelerin bebek uyutmaya yönelik geleneksel tutum ve uygulamalarının ve bilgi düzeylerinin incelenmesi
Investigation of mothers' traditional attitudes and practices concerning putting the baby to sleep and their level of knowledge
  1. Tez No: 379459
  2. Yazar: HAMİDE NUR ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anne, bebek uykusu, geleneksel uygulamalar, hemşire, uyku, Baby Sleep, Mother, Nurse, Sleep, Traditional Practices
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Araştırmada, annelerin bebek uyutmaya yönelik geleneksel tutum ve uygulamaları ile bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma tanımlayıcı nitelikte olup, araştırmanın evrenini, 26.12.2012-20.02.2013 tarihleri arasında Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Aile Sağlığı Merkezlerindeki bebek izlem kartlarına kayıtlı 1030 bebeğin annesi oluşmuştur. Araştırmanın örneklemini ise basit rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen Fatih Aile Sağlığı Merkezi, İnönü Aile Sağlığı Merkezi, Karaağaç Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı (araştırmaya katılmayı kabul eden) 0-12 aylık 270 bebeğin annesi oluşmuştur. Veriler anket formu oluşturularak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Etik ilkelere bağlı kalınmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan annelerin %50.7'si 26-33 yaş grubunda, %47.4'ü ortaöğretim mezunu ve %85.9'unun ev hanımı olduğu tespit edilmiştir. Bebeklerin tamamının uykuya dalmak için yardıma ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. Annelerin %57.4'ünün bebeklerin uykuya dalmasına yardımcı olmak için geleneksel yöntemler kullandığı (sallama, ninni söyleme, müzik dinletme, masaj yapma, kundaklama, sararak uyutma, yüzüne tülbent örtme), %30.4'ünün uygun bir çevre oluşturduğu ve %12.2'sinin bebeklerini uyutmadan önce besledikleri tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmada elde edilen bulgular çerçevesinde, annelerin bebek uyutmada çeşitli geleneksel yöntemler kullandığı saptanmıştır. Bununla birlikte bebeklerin yattıkları odada elektromanyetik aletlerin bulunduğu, bebeklerin doğru yatış pozisyonunda uyumadığı ve annelerin bebeklerin uyku pozisyonlarına dikkat etmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this research is to investigate the mothers' traditional attitudes and practices concerning putting the baby to sleep and their level of knowledge. Material and method: This research is descriptive in its nature. The population of the research is consisted of 1030 mothers who were registered to baby monitor cards by the Erzincan Provincial Health Directorate of Family Health Centers dates between 26.12.2012 and 20.02.2013. The research sample is a simple random sampling. By this method, 270 mothers who had 0-12 months old babies and were registered (who agreed to participate in the survey) to the Fatih Family Health Center, Inonu Family Health Center, Karaağac Family Health Center were determined. The data was gathered by using a survey form. The data gained was evaluated by SPSS programme. This study based on ethical issues. Results: It was found out that 50.7% of the parents surveyed were in the 26-33 age group, 47.4% of the parents were secondary school graduates and 85.9% of the parents were found to be housewives. It was determined that all the babies needed help to fall asleep. It was determined that 57.4% of mothers used traditional methods to assist in putting the babies to sleep (swinging, singing lullabies, music playback, making massage, swaddling, wrapping and covering the baby's face with a cheesecloth), 30.4% of mothers created an appropriate environment and 12.2% of mothers fed the babies before sleep. Conclusion: Within the framework of the results obtained by this study, it was determined that mothers used a variety of conventional methods to put the infants to sleep. In addition, it was also found out that there were electromagnetic appliances in the room where the baby slept, babies didn't sleep in the right position and the mothers didn't pay attention to the baby's sleeping position.