Yaşam çözümlemesinde eş zamanlı yaşam süreleri
Tied survival times in survival analysis
  1. Tez No: 379657
  2. Yazar: SENA KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURDU KARASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam çözümlemesi, Cox regresyon, eş zamanlı yaşam süreleri, Survival analysis, Cox regression, tied survival times
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Yaşam çözümlemesi, tanımlanan herhangi bir olayın belirli bir başlangıç noktasından, ortaya çıkmasına kadar geçen sürenin incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemler topluluğudur. Yaşam çözümlemesinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri yaşam süresi üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesinde kullanılan Cox regresyon modelidir Cox regresyon modelinin orantılı tehlikeler varsayımına ek olarak bir diğer varsayımı ise eş zaman (tied) durumunun meydana gelmemiş olmasıdır. Ancak çalışmalarda genellikle eş zamanlı olarak meydana gelen başarısızlıklara rastlanmaktadır ve bu durum özel çözüm gerektirmektedir. Kesin (Exact) yöntem, Breslow yöntemi, Efron yöntemi, Kesikli (discrete) yöntem ve EM algoritmasına dayalı yöntem olarak bilinen yöntemler bu özel çözümlemelerdir. Çalışma boyunca incelenen yöntemlerden Breslow yöntemi, Efron yöntemi ve Kesin yöntem, eş zamanlı gözlemlerin olduğu duruma örnek olarak mide kanseri verilerine uygulanmış, Kesin yöntem ile Cox regresyon modelinin en iyi model olduğuna karar verilmiştir. Daha sonra eş zamanlı gözlemlerin olmadığı Akut miyokard infarktüsü (AMI) verilerine uygulanmış ve sonuçların aynı olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Survival analysis is generally defined as a set of methods for analyzing data where the outcome variable is the time until the occurrence of an event of interest. One of the methods commonly used in the survival analysis is Cox regresion model which is used to determine the factors that impact on survival times.Cox regression model has assumptions. One of them is proportional hazards assumption and the another one is there is no tied data between event times. However, in real applications, tied event times are commonly observed and Cox's partial likelihood function needs to be modified to handle ties. It is well known methods that the Efron method, Exact method, Breslow method, Discrete method and EM algorithm for handling tied event times. Firstly, the methods are analysed during the study, Breslow approach, Efron Approach and Exact Method, which is applied on a stomach cancer data set (with tied observations) It is observed that Cox regression with Exact Method is the best model. Then these methods are applied to Acute Myocardial Infarction data set which has no tied data between event times and it is found that the same results are obtained for all methods.