Karatepe-Aslantaş Milli Parkında rekreatif kullanımların ekonomik analizi ve yönetsel araştırmalar
The economic analysis of recreational use in Karatepe-Aslantaş National Park and administrative researches
  1. Tez No: 379680
  2. Yazar: HARUN DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Maliyet Yöntemi, Tüketici Rantı, Ki-Kare Bağımlılık Testi, Travel Cost Method, Consumer Surplus, Chi-Square Test Dependency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Karatepe-Aslantaş Milli Parkında rekreatif kullanımların ekonomik analizi ve yönetsel araştırmalar konulu tez çalışmasında öncelikli olarak seyahat maliyet yöntemi kullanılarak, Karatepe-Aslantaş Milli Parkında giriş ücreti belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan bu tez çalışması üç aşamadan oluşmaktadır. Çalışmanın birinci kısmını seyahat maliyet yöntemi oluşturmaktadır. Bu kısımda seyahat maliyet yöntemi açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci kısım seyahat maliyet yönteminde kullanılması için gerekli olan bilgilerin toplanmasını içermektedir. Son kısım ise toplanan verilerin seyahat maliyet yöntemi ile değerlendirilmesi üzerinedir. Karatepe-Aslantaş Milli Parkına ziyarete gelenlerin sayısının artırılması ve Milli Parkın nasıl yönetilmesi ile ilgili teknik ve bilimsel önerilerde bulunulmuştur. Bu tez çalışması ile ormanların odun üretimi dışında farklı fonksiyonlarının olduğu ortaya çıkarılmaya çalışılmış olup Milli Parkın yani ormanların rekreasyonel özelliğinin ekonomik olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan anketlerin değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlara göre; Karatepe-Aslantaş Milli Parkı'nda Tüketici rantı negatif değer olarak bulunmuş olup, ilçeler bazında ortalama -23,32 TL olarak belirlenmiştir. Ziyaretçilerin ödemeye istekli oldukları gönüllü ortalama giriş ücreti ise 5,01 TL'dir. Sonuç olarak; Karatepe-Aslantaş Milli Parkının tüketici rantının pozitif değere dönüşmesi için öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, titled as“The Economic Analysis of Recreational Use in Karatepe-Aslantaş National Park and Administrative Researches”, travel-cost method is primarily used to estimate the entrance fee to the site. This research consists of three sections. Travel cost method constitutes the first part of the study. In this section the travel cost method has been explained in detail. Collection of information required for the use of travel cost method constitutes the second part of the thesis. Evaluation of the data collected by using the travel cost method is the last part of the study. Scientific and technical recommandations have been made how to increase the total number of the visitors and how to manage the Karatape-Aslantaş National Park. This study has attempted to reveal that forests have different functions other than wood production and it has also attempted to evaluate recreational use of National Parks in economic terms. According to the results obtained by evaluation of the surveys; Consumer Surplus for Karatepe-Aslantaş National Park has been found to be a negative value. The average consumer surplus has also been calculated as -23.32 at the county basis. The average willingness to pay price by the visitors has been estimated to be about 5,01 TL. As a result; some suggestions have been made in order to convert the consumer surplus from negative to the positive value.