Elektrik dağıtım şebekelerinde coğrafi bilgi sistemi uygulamaları
Geographic information systems in electrical distribution network applications
  1. Tez No: 379702
  2. Yazar: SALİH PAKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CBS, Coğrafi Bilgi Sistemi, EDABİS, Elektrik Dağıtım Şebekesi, Yazılım, Elektrik Dağıtım Şirketleri, EPDK, GIS, Geographic Information System, EDABIS, Electrical Utilities Management Software, Electrical Distribution Network, EPDK
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Coğrafi Bilgi Sistemleri, günümüzde birçok alanda etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Elektrik Dağıtım Şirketlerinde ise CBS, Elektrik şebekesine ait envanter kayıtlarının tutulduğu, elektriksel sonuçların izlenebildiği veya raporlanabildiği bir sistem olarak kullanılmaktadır. Bu özel durum nedeniyle de Dağıtım Şirketlerindeki CBS, EDABİS (Elektrik Dağıtımı Bilgi ve Analiz Sistemi) olarak tanımlanmıştır. EDABİS uygulamalarıyla; Elektrik Dağıtım Şirketleri sorumluluk bölgelerindeki Elektrik Dağıtım şebekesinin dijital ortamda yönetilmesi hedeflenmektedir.Yine bu programla, Dağıtım Şirketlerinin sorumluluk alanı içinde yapılan tüm yatırımlar CBS'ye (Coğrafi Bilgi Sistemi) işlenmektedir. Bu sayede şirket genelinde yapılan tüm yatırımlar yine bu sistem üzerinden takip edilmektedir. Ayrıca, yapılacak yeni yatırımların karar aşamasında da bu sistemden faydalanılmaktadır. CBS'nin alt yapısı üzerinde kurulun bu EDABİS sistemi sayesinde Dağıtım şirketinin sorumluluk alanı içinde meydana gelen kesinti kayıtlarının yönetimi yapılmaktadır. Bu sistem sayesinde, şirket genelinde meydana gelen kesintilerin sonuçları raporlanmaktadır.Oluşan bu raporlar doğrultusunda gerekli önlemler atılmaktadır. Ayrıca, EPDK tarafından istenen raporlarda yine bu sistem üzerinden otomatik olarak oluşturulmaktadır. Dağıtım şirketinin sorumluluk alanı içinde kalan OG seviyesindeki tüm dağıtım şebekesine ait Şebeke bağlantı modeli bu sistem üzerinde oluşturulmuştur. Bu model kullanılarak şebekedeki besleme durumları simüle edilebilmekte ve istenilen enerji bölgelerine dair çeşitli raporlara hızlı bir şekilde ulaşılmaktadır. Elektrik şebekesinde oluşan kesintilerde müşterilerin çok daha hızlı dönüşler yapabilmektedir. Ayrıca kesintiye neden olan arıza noktaları yine bu sistem sayesinde hızlı bir şekilde tespit edilerek, kesintiye ilişkin sonuçlar harita tabanlı olarak görsel bir şekilde izlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Geographic Information System sare use deffectively in many areas today. GIS is used in the ElectricityDistribution Company, keeping thein ventory records of the electricity gridareused as a system that can monitor the electricalresults, or can be reported. Therefore, the electricity distribution company in GIS has been called as EDABIS (Electric alutilities management software). Electricity Distribution Company aim stomanage the electricity distribution network in thearea of responsibility in the digital environment with EDABIS application. On the otherhand, in the area of responsibility Distribution Company's made investments to these program sand these investments are processed in GIS (Geographical Information System). By thisway, all investments made through this system are monitored. In addition, the decision-making of new investments also benefit from this system. Through the EDABIS system based on GIS, distribution companies manage the interruption records that occurred in the area of responsibility. Thus, theresults of interruption soccurring with in the company are reported. Necessary measure sare taken in accordance with these reports. In addition, the report is automatically generated through this system requiredby EMRA (Energy Market Regulatory Authority). Distribution companies of all models of network connections at the level of the MV distribution network with in the area of responsibility have been created on this system. The supplysituation of the network using these models can be simulated. And the various energy area reports can be reached rapidly. The needs of customers in the interruption of a grid can be met much faster. By the system the power failures in electricity network are determine drapidly. Also, electrical system failures can be observed visually by the map-based results.