Gender and sexual identity construction in early childhood education: The case of a private kindergarten in Ankara
Okul öncesi eğitimde cinsiyet ve cinsel kimlik inşası: Ankara!da özel bir kreş örneği
- Tez No: 379885
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KATHARINA BODIRSKY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, cinsellik, heteronormativite, kimlik inşası, ve okul öncesi eğitim, gender, sexuality, heteronormativity, identity construction, and early childhood education
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tez Türkiye'de okul öncesi eğitimde toplumsal cinsiyet ve cinsel kimlik inşasını araştırmaktadır. Tezin amacı heteronormativitenin çocuk bakım kurumlarında nasıl işlediğini ve okul öncesi eğitimde çocukların toplumsal cinsiyet ve cinsel kimlik rollerine nasıl sosyalleştiklerini anlamaktır. Bu tez ayrıca çocukların kendilerine empoze edilen normatif toplumsal cinsiyet ve cinsellik rollerine nasıl direndikleri ve/veya karşı koyduklarını anlamaya çalışmaktadır. Bu tez Ankara'da özel bir kreşte iki buçuk ay süren etnografik saha araştırmasına dayanmaktadır. Tez kapsamında incelenen veriler gözlemler, okul öncesi öğretmenleriyle gerçekleştirilen görüşmeler, kreşteki çocukların aileleri tarafından doldurulan anketler, ve kreşte kullanılan resmi müfredatın metin incelemesinden elde edilmiştir. Bu tez heteronormatif cinsiyet ve cinselliğin kreşte hakim olduğunu ve çocukların alternatif cinsiyet ve cinsellik rollerine erişimlerinin olmadığını göstermektedir. Dolayısıyla, her ne kadar çocuklar cinsiyet ve cinsellik rollerine direnebiliyor ve/veya karşı koyabiliyor olsalar da, okul öncesi eğitimde heteronormatif cinsiyet ve cinsellik büyük ölçüde yeniden üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates gender and sexual identity construction in early childhood education in Turkey. The aim of the thesis is to understand how heteronormativity operates in childcare institutions and how children are socialized into social roles of gender and sexuality in early childhood education. This thesis also seeks to understand how children internalize and resist to/challenge gender and sexuality norms that are being imposed on them. The thesis is based on two and a half months of ethnographic field research conducted in a private kindergarten in Ankara. The data analyzed in the thesis is based on observations, interviews with early childhood educators, surveys completed by the parents of the children, and text analysis of the official curriculum used in the kindergarten. The thesis shows that heteronormative gender and sexuality are predominant in the kindergarten and that children are not given access to alternative gender and sexuality social roles. Therefore, although children have agency to resist to/challenge gender and sexuality norms, heteronormative gender and sexuality is largely reproduced in early childhood education.