Relationships among pre-service science teachers' epistemological beliefs, knowledge level and trustworthiness on information sources: Climate change, nuclear energy, and organ donation and transplantation
Fen bilgisi öğretmen adaylarının epistemolojik inançları; İklim değişikliği, nükleer enerji, ve organ bağışı ve nakli hakkındaki bilgi düzeyleri ile bilgi kaynaklarına olan güvenleri arasındaki ilişkiler
- Tez No: 379893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL YILMAZ TÜZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen bilgisi öğretmen adayları, sosyobilimsel konular, epistemolojik inançlar, bilgi düzeyleri, bilgi kaynaklarına olan güven, pre-service science teachers, socioscientific issues, epistemological beliefs, knowledge level, trustworthiness on information sources
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışmanın amaçları fen bilgisi öğretmen adaylarının üç farklı sosyobilimsel konu: iklim değişikliği, nükleer enerji, ve organ bağışı ve nakli hakkında verilen farklı bilgi kaynaklarından alınan metinlerin güvenirliklerini nasıl değerlendirdiklerini; güvenirlik kriterlerinin neler olduğunu; fen bilgisi öğretmen adaylarının epistemolojik inançlarını ve sosyobilimsel konulardaki bilgi birikimlerini incelemek; fen bilgisi öğretmen adaylarının epistemolojik inançları, üç sosyobilimsel konu hakkındaki bilgi düzeyleri ve farklı kaynakların güvenirliklerini değerlendirmeleri arasında bir ilişki olup olmadığını incelemektir. 2012-2013 bahar dönemi boyunca yürütülen bu çalışmada dört devlet üniversitesinde öğrenim görmekte olan 630 fen bilgisi öğretmen adayı yer almıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Veriler Schommer'ın Epistemolojik İnanç Ölçeği, Başarı Testi ve Güvenirlik ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Çoklu varyans analizi (MANOVA), ilişki analizi ve karışık tasarım varyans analizi (mixed-ANOVA) uygulanmıştır. Analizler, fen bilgisi öğretmen adaylarının bilime karşı nispeten sofistike epistemolojik inançlara sahip olduğunu, katılımcıların % 45'inin iklim değişikliği, % 41'inin nükleer enerji, ve yalnızca % 23'ünün organ bağışı ve nakli testinde yeterli bilgi sahibi olduğunu göstermiştir. Ortalama olarak, fen bilgisi öğretmen adayları organ bağışı ve nakli hakkında yazılmış olan metinleri okurken metinlerin yayınlanma tarihine daha az önem verirken, iklim değişikliği ve nükleer enerji hakkındaki metinleri okurken ise yazar kriterine daha az önem vermiştir. İlişki analizi sonuçlarına göre, daha başarılı fen bilgisi öğretmen adayları, az başarılı fen bilgisi öğretmen adaylarına göre dokuz metnin tümünü kavraması daha zor olarak değerlendirmiştir. Ayrıca yine daha başarılı olanlar bilgi kaynaklarını değerlendirirken her bir metnin içeriğine az başarılı olanlara oranla daha fazla önem vermiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to investigate how pre-service science teachers evaluated the trustworthiness of different information sources given about three different SSI: climate change, nuclear energy, organ transplantation and donation; their criteria of trustworthiness; the epistemological beliefs of pre-service science teachers; pre-service teachers' accumulation of knowledge about the SSI topics; and whether there is a relationship among the epistemological beliefs, knowledge levels about three SSI and evaluation of trustworthiness to different sources of pre-service science teachers or not. During 2012-2013 spring semester, 630 pre-service science teachers from four public universities participated in the study. Survey method was used in this research. Data were collected through Schommer's Epistemological Questionnaire, Knowledge Test, and Trustworthiness Questionnaire. Multivariate analysis of variance, correlational analysis, and mixed-design analysis of variance were conducted. The analyses revealed that pre-service teachers displayed a relatively sophisticated epistemological beliefs towards science, 45 % of them had an adequate knowledge of climate change, 41 % of them had an adequate knowledge of nuclear energy, and only 23 % of them had an adequate knowledge of organ donation and transplantation. Averagely, pre-service teachers put less emphasis on author while reading texts about climate change and nuclear energy, whereas they put less emphasis on publication date of the texts written about organ donation and transplantation. The results revealed that high achiever pre-service teachers found all the texts more difficult to comprehend than low achievers; and high achievers gave more importance to the content while evaluating the trustworthiness of sources than low achievers did.