Effect of age and gender on motor proficiency and visual motor integration as a measure of handwriting readiness
Yazma becerisine hazır bulunuşluk ölçüsü olarak yaş ve cinsiyetin motor yeterlik ve görsel motor entegrasyonu üzerine etkisi
  1. Tez No: 379892
  2. Yazar: YASEMİN HARMANCI BAŞKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADETTİN KİRAZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yazma becerisine hazır bulunuşluk, okula hazır bulunuşluk, motor yeterlik, görsel motor entegrasyonu, yaş, cinsiyet, Handwriting readiness, school readiness, motor proficiency, visual motor integration, age, gender
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul birinci sınıfa başlayan öğrencilerin yaş ve cinsiyet bakımından yazma becerisine hazır bulunuşluklarını karşılaştırmaktır. Çalışmaya 61-72 aylık(48 öğrenci) ve 73-84 aylık (39 öğrenci) toplam 87 öğrenci (43 kız, 44 erkek), ailelerin izin formları ile gönüllü olarak katılmışlardır. Bu çalışmada Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlik Testi'nin ve Beery-Buktenika Gelişimsel Görsel Motor Entegrasyon Testi'nin Türkçe uyarlamaları, her öğrenci için sırayla uygulanmıştır. Her öğrenci çalışmaya bireysel olarak katılmıştır. Hem motor yeterlik hem de görsel motor entegrasyonu için iki faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda yaş grupları ve cinsiyet açısından motor yeterlikte bir fark bulunamamıştır. Fakat görsel motor entegrasyonunda yaşın etkisi bulunurken cinsiyetin etkisi bulunamamıştır. Sonuç olarak büyük yaş grubundaki çocuklar daha iyi görsel entegrasyon performansına sahip oldukları için küçük yaş grubundaki arkadaşlarına göre yazma becerisine hazır bulunuşlukta daha avantajlıdırlar. Diğer taraftan, hem kız öğrenciler hem de erkek öğrenciler kendi yaş gruplarında yazma becerisine hazır bulunuşlukta benzer seviyede olduklarını göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
The purpose of present study was to compare handwriting readiness of first grade students in public schools with regard to age and gender. Totally 87 students at the age of 61-72 months (n=48), and 73-84 months (n=39) participated in this study (43 girls, 44 boys). Turkish versions of Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency (BOTMP) and Turkish versions of Beery-Buktenica Developmental Test of Visual Motor Integration (VMI) were utilized orderly for each student. Also, each student participated in data collection procedure individual. Two 2x2 ANOVAs were conducted for motor proficiency and visual motor integration. For the motor proficiency, no significant difference in BOTMP scores was found between two age groups and gender groups. However, significant age effect was found in VMI scores while gender effect on VMI scores was not significant. In conclusion, children in old age group (73-84 months) have an advantage to handwriting readiness compared with their peers in young age group because they had better performance in visual motor integration. On the other hand, both female students and male students demonstrated similar levels in handwriting readiness in their age groups.