The European Union's securitization of Syrian migration: The case of Turkey-Greece border
Avrupa Birliği'nin Suriye göçünü güvenlikleştirmesi: Türkiye-Yunanistan sınırı örneği
- Tez No: 889753
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEREM KILIÇDAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göçün güvenlikleştirilmesi, Suriyelilerin Avrupa Birliğine göçü, Türkiye-Yunanistan sınırı düzensiz göç hareketleri, Avrupa Birliği göç politikaları, Securitization of migration, migration of Syrians to the European Union, irregular migration movements at the Turkey-Greece border, European Union's migration policies
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada Avrupa Birliği'nin ve üye devletlerinin Suriye göçünü güvenlikleştirme politikaları çeşitli teorilerden yararlanılarak incelenmiştir. Suriye göçünün AB topraklarına en yoğun geçişinin yaşandığı Türkiye-Yunanistan kara ve deniz sınırı çalışmanın örneklemidir. 2011 yılından başlayarak 2023 yılına kadar AB ve üye devletlerinin Suriye göçü için uyguladığı göç politikalarını Kopenhag Okulu güvenlikleştirme teorileriyle birlikte incelenmiştir. Avrupa Birliği ve üye devletlerinin söylemleri, yapılan anlaşmalar, sivil toplum örgütlerinin ve AB ajanslarının raporları bu kapsam çerçevesinde ele alınmıştır. Ayrıca, 2020 yılında sunulan ve 2023 yılında üzerinde anlaşma sağlanan Yeni Göç ve İltica Paktı'nın Avrupa Birliği'nin gelecekteki göç hareketlerini nasıl güvenlikleştireceğine dair çıkarımlarda bulunmuştur. Suriyelilerin AB topraklarına Yunanistan-Türkiye sınırı üzerinden geçişlerini tüm yönleriyle inceleyen bu çalışma göç ve güvenlik bağlantısının en yoğun olarak gerçekleştiği bölge ve milliyet olarak en fazla olan Suriyelileri ele alarak literatüre katkıda bulunmuştur. Ayrıca dünyada hızla devam eden savaşlar ve buna bağlı olarak gerçekleşen göç hareketlerinin AB sınırları üzerinde Kopenhag Okulu güvenlikleştirme teorileri kullanılarak güncel çalışmalar yapılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the securitization policies of the European Union and its member states on Syrian migration are examined by utilizing various theories. The land and sea border between Turkey and Greece, where the Syrian migration to the EU is the most intense, is the sample of the study. Starting from 2011 until 2023, the migration policies of the EU and its member states for Syrian migration were examined together with the securitization theories of the Copenhagen School. The discourses of the European Union and its member states, agreements, reports of non-governmental organizations and EU agencies are analyzed within this scope. Moreover, the New Pact on Migration and Asylum, which was presented in 2020 and agreed upon in 2023, has made inferences on how the European Union will securitize future migration movements. This study contributed to the literature by examining all aspects of Syrians' migration to the EU via the Greece-Turkey border, the region where the migration and security nexus is most intensely realized, and the Syrians, who are the largest group in terms of nationality. In addition, it will contribute to the current studies on the ongoing wars in the world and the related migration movements on the EU borders by using the Copenhagen School securitization theories.