AVM işçilerinin işyerinde öğrenme deneyimleri
Workplace learning experiences of shopping mall workers
- Tez No: 974693
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT MİSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: AVM işçileri, işyerinde öğrenme, sınıf deneyimi, güvencesiz ve esnek çalışma, radikal yetişkin eğitimi, Alışveriş merkezleri, Toplumsal sınıf, Yetişkin eğitimi, Çalışma koşulları, İnformal öğrenme ortamları, shopping mall workers, workplace learning, class experience, precarious and flexible work, radical adult education, Shopping centers, Adult education, Working conditions, Informal learning environments
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışmada, alışveriş merkezi (AVM) işçilerinin işyerinde öğrenme deneyimlerinin ve bu deneyimlerin sınıfsal niteliğinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmanın, Türkiye'de yüz binlerce işçi istihdam eden AVM'lerde, işçilerin öğrenme deneyimlerini merkeze alan bir araştırma niteliği olması nedeniyle işyerinde öğrenme yazınına katkı sağladığı düşünülmektedir. Çalışmada nitel araştırma deseni benimsenmiş; Ankara'daki büyük bir AVM kampüsünde çalışan 25 işçiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, görüşmeler ve gözlem yoluyla elde edilen veriler betimsel analizle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, AVM işçilerinin işe başvuru sürecinden takım ruhu gibi yaygın işyeri eğitimleri ile öğrenilenlere, esnek ve güvencesiz çalışma koşulları ile başa çıkmaktan işçi-işveren ve işçi-işçi ilişkilerine kadar farklı konularda öğrenmeler yaşadığını göstermektedir. AVM işçiliği ile geçmişte çeşitli nedenlerle eğitime erişimi kesintiye uğramış olma durumu arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. AVM'lerde genellikle eğitime erişimi sınırlanmış, genç, bekar ve lise mezunu bireyler istihdam edilmektedir. AVM istihdamının öncelikli koşulu, işin esnek ve güvencesiz niteliğini kabul etmektir. Bu bağlamda işyerlerinde yaygın öğrenme sınırlı, buna karşılık informal öğrenmeler yaygın ve etkindir. Sigortalı olsalar dahi işçiler kendilerini güvencesiz hissetmektedir. İş yaşamını yönlendiren temel kurallar ise“herkes her işi yapar”ve“iş varsa dinlenme yoktur”biçiminde özetlenmektedir. Eğitimden beklentiler çoğunlukla dinlenme fırsatı bulmakla sınırlıdır; nitelik kazanma yönünde beklentiler zayıftır. İşçiler arasında gündelik sosyal dayanışma örnekleri gözlense de işyeri ilişkileri temelde rekabetçi ve güvensizdir. İşyerinde sınıfsal deneyimlerinden öğrenmekte ancak bu öğrenmeler dönüştürücü bir sürece evrilmemektedir. Araştırma bulgularına dayalı olarak; işçilerin informal öğrenmelerini görünür kılacak araştırmaların yaygınlaştırılması, sendikal ve kolektif örgütlenmelerin öğrenme süreçlerini desteklemesi ve yetişkin eğitimi programlarının piyasa ihtiyaçlarının ötesinde işçilerin ihtiyaçlarını gözetmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to determine the workplace learning experiences of shopping mall workers and the class-based nature of these experiences. As a research focusing on workers' learning experiences in shopping malls employing hundreds of thousands of workers in Turkey, the study is considered to make a significant contribution to the literature on workplace learning. In the study, a qualitative research design was adopted; semi-structured interviews were conducted with 25 workers employed in a large shopping mall campus in Ankara, and the data obtained through interviews and observation were evaluated by descriptive analysis. The research findings show that workers experience learning on different subjects, ranging from the job application process to what is learned through common workplace trainings such as team spirit, from coping with flexible and insecure working conditions to worker–employer and worker–worker relations. There is a direct relationship between employment and the situation of having had interrupted access to education in the past for various reasons. Individuals who are young, single, and high school graduates, whose access to education has been limited, are generally employed. The primary condition of employment is to accept the flexible and insecure nature of the job. In this context, formal learning in workplaces is limited, while informal learning is widespread and effective. Even if they are insured, workers feel insecure. The main rules that guide working life are summarized as“everyone does every job”and“if there is work, there is no rest.”Expectations from education are mostly limited to finding an opportunity to rest; expectations for gaining qualifications are low. Although examples of everyday social solidarity are observed among workers, workplace relations are fundamentally competitive and insecure. Workers learn through their class-based experiences in the workplace; however, these learnings do not evolve into transformative processes. Based on the research findings, it is recommended to expand research that will make workers' informal learning visible, to ensure that trade union and collective organizations support learning processes, and to design adult education programs that take into account workers' needs beyond market demands.