Staffing norms practice in Turkish public administration: A critical evaluation
Türk kamu yönetiminde norm kadro uygulaması: Eleştirel bir değerlendirme
- Tez No: 379911
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Norm Kadro Uygulaması, kamu personel sistemi, iş analizi, Neo-Taylorizm, Staffing Norms Practice, public personnel system, job analysis, NeoTaylorism
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Norm kadro uygulaması, Türkiye' de ki bazı kamu kurum ve kuruluşlarında on yılı aşkın süredir uygulanmaktadır. Söz konusu uygulamanın niceliksel ve niteliksel anlamda kadro ihtiyacının bilimsel olarak tespiti, kamudaki insan kaynağının verimli ve etkili kullanımı ve kadro gereklerine uygun personel alımı sağlayacağı (işe göre adam) iddia edilmektedir. Öte yandan, bu uygulama işletme disiplininden kamu yönetimine aktarılmıştır. Dolayısıyla, iş analizine dayalı norm kadro uygulaması ile kapalı ve kariyere dayalı Türk Kamu Personel Sistemi arasında bazı uyumsuzluklar bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı norm kadro uygulamasının genel anlamda ki sonuçlarını ortaya koymak, kamu emek süreci ve kamu hizmeti üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Bu çalışmada, uygulamanın, devleti küçültme yaklaşımı çerçevesinde değişen kamu istihdamı anlayışı ve yeni kamu işletmeciliği yaklaşımıyla olan ilişkisi tartışılmaktadır. Buna ek olarak, beklentileri ne ölçüde karşıladığı analiz edilmektedir. Çalışma, konun uzmanı olan uygulayıcılar, kamu kurumlarının insan kaynakları birimlerinde çalışan personel ve kamu sendikaları ile yapılan bir alan çalışmasını da içermektedir. Sonuç olarak, norm kadro uygulamasının, Türk Kamu Yönetiminde olduğu iddia edilen aşırı kadrolama problemine çözüm olarak sunulan, neo-Taylorist bir araç işlevi gördüğü gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Staffing norms practice has been used in some public institutions and agencies in Turkey for over ten years. It is claimed that this practice provides scientifical determination of cadre requirements in terms of quantity and quality, efficient and effective use of public human resource and recruitment of the right employee for the right cadre. On the other hand, this practice was transferred from management to public sector. Accordingly, there are some incompatible points between staffing norms practice based on job analysis and closed (career-based) Turkish Public Personnel system. The major aim of this study is to evaluate general consequences of the practice and its impact on public labour process and public service delivery. In this study, its relationship with new public management approach and the changing understanding of public employment within the framework of downsizing the state is discussed. In addition, the extent to which expectations have been met is analyzed. A field study which includes interviews with practitioners, personnel who worked at the human recourses departments of public institutions, and public service unions has been employed. Analysis revealed that staffing norms practice has functioned as a Neo- Taylorist instrument for preventing alleged overstaffing problem in Turkish Public Sector.