A third world feminist approach to femaleness as inferior to maleness in Doris Lessing's 'The Grass is Singing' and Tsitsi Dangarembga's 'Nervous Conditions'
Doris Lessıng'in 'The Grass ıs Singing' adlı eseri ile Tsitsi Dangarembga'nın 'Nervous Conditions' adlı eserinde üçüncü dünya feminist yaklaşımına göre cinsiyet ayrımcılığı
  1. Tez No: 379912
  2. Yazar: MUSTAFA KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRRİN ALPAKIN MARTINEZ CARO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Üçüncü Dünya feminizmi, sömürge sonrası feminizm, ataerkil toplum, cinsiyet ayrımcılığ, Third World feminism, postcolonial feminism, gender discrimination, patriarchy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez, Doris Lessing'in The Grass is Singing adlı eseri ile Tsitsi Dangarembga'nın Nervous Conditions adlı eserinde, kadınlığın ten renginden bağımsız olarak erkeklikten daha değersiz olduğunu karşılaştırmalı olarak analiz eder. Ataerkil sistem erkeklere kadınları fiziksel ve ruhsal olarak sömürme fırsatını tanırken, üçüncü dünya feminizminin temelini oluşturan sömürgeci sistem ise erkeklere kadınları kendi istekleri ve faydaları doğrultusunda kullanma fırsatını sağlamıştır. Ayrıca, kadınların hakları öyle başarılı bir şekilde gasp edilmiştir ki, bu şekilde hem sömürge sistemi desteklenmiş hem de baskı süreci devam ettirilmiştir. Kısır bir döngü olarak sömürgeleştirme sürecinin yanı sıra, sömüren ve sömürülen tarafların ataerkil yapısının sentezi, eğitim, politika, hukuk ve ekonomi alanlarında kadınları kösteklemektedir. Sömürgeci ataerkil sistemin bakış açısına göre, ten rengi ne olursa olsun kadın kadındır ve yaşamını empoze edilen sistemin ihtiyaçları ve yapıları doğrultusunda sürdürmelidir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the inferiority of femaleness to maleness regardless of the skin colour in the works, The Grass is Singing, by Doris Lessing, and Nervous Conditions, by Tsitsi Dangarembga. While the patriarchal system allows men to oppress women both physically and spiritually, the colonial structure, constituting the basis for the Third World feminism, lets them make use of women according to their own profits. Additionally, the rights of women are abused in a specific way to support the colonial structure and to preserve the process of oppression. Functioning as a vicious circle, the process of colonization and the synthesis of the patriarchal system of the colonizer and the colonized serve for the undermining process of women in the fields of education, politics, law, and economics. Within the frames of the colonial patriarchal system, no matter what the colour of skin is, a woman is a woman and should lead her life according to the requirements and structures of the imposed system.