Gebelerde algılanan sosyal destek düzeyinin ve evlilik uyumunun prenatal bağlanmaya etkisi
The effect of perceived social support level and marital adjustment on prenatal attachment in pregnant women
  1. Tez No: 1019501
  2. Yazar: FATMA ALSANCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA SAATÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, evlilik uyumu, gebelik, prenatal bağlanma, Marital adjustment, Perceived social support, Pregnancy, Prenatal attachment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, gebelerde algılanan sosyal destek düzeyi ile evlilik uyumu düzeyinin prenatal bağlanma üzerindeki etkisini belirlemek ve sosyodemografik ile obstetrik faktörlerin bu değişkenler üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Haziran-Ağustos 2025 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Çarkıpare Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran ve çalışmayı kabul eden 98 gebe ile yapılan kesitsel ve tanımlayıcı tipte bir çalışmadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Veri Toplama Anketi, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ), Evlilik Uyum Ölçeği (EUÖ) ve Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 25.0 paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler, Student t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post Hoc Bonferroni ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin (n=98) yaş ortalaması 29,5±4,8 yıldır (medyan 28, min 21, maks 51 yıl). Gebelerin PBE puan ortalaması 69,1±14,5 olarak, EUÖ puan ortalaması 46,2±11,4 olarak ve ÇBASDÖ puan ortalaması 65,9±15,9, alt boyut puan ortalamaları Özel İnsan için 19,9±8,7, Aile için 24,8±4,3 ve Arkadaş için 21,3±6,7 olarak belirlenmiştir. PBE puanı ile EUÖ puanı arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (r=0,520; p<0,001). PBE puanı ile ÇBASDÖ puanı (r=0,451; p<0,001) arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. EUÖ puanı ile ÇBASDÖ puanı (r=0,538; p<0,001) arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. PBE ile çalışma durumu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. EUÖ ve ÇBASDÖ ile gebenin ve eşinin eğitim durumu, gelir düzeyi, çalışma durumu ve gebelik planlaması arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Prenatal bağlanma ile evlilik uyumu ve algılanan sosyal destek ve sosyal desteğin tüm alt boyutları arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Gebelik takiplerinde sosyal destek, eş ilişkileri ve prenatal bağlanmanın birlikte değerlendirilmesi; düşük sosyal destek veya evlilik uyumu nedeniyle risk altında bulunan gebelerin erken dönemde belirlenerek uygun danışmanlık verilmesi sağlanmalıdır. Aile hekimleri bu konuda çok önemli bir konuma sahiptir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effects of perceived social support level and marital adjustment level on prenatal attachment in pregnant women and to assess the effects of sociodemographic and obstetric factors on these variables. Materials and Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted with 98 pregnant women who admitted to Çukurova University Çarkıpare Training Family Health Center between 1 June 2025 and 31 August 2025. Verbal consent was obtained. Data was collected using Sociodemographic Data Collection Questionnaire developed by the researcher, Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS), Marital Adjustment Test (MAT), and Prenatal Attachment Inventory (PAI). Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 25.0. Descriptive statistics, Student's t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), post hoc Bonferroni test, and Pearson correlation analysis were used. Results: The mean age of the pregnant women (n=98) was 29.5±4.8 years (median 28, min 21, max 51 years). The mean PAI total score was 69.1±14.5, the mean MAT total score was 46.2±11.4 and the mean MSPSS total score was 65.9±15.9. The mean scores of the MSPSS subscales were 19.9±8.7 for Significant Other, 24.8±4.3 for Family, and 21.3±6.7 for Friends. A positive, moderate, and statistically significant correlation was found between PAI total score and MAT total score (r=0.520; p<0.001). A positive and statistically significant correlation was also found between PAI total score and MSPSS total score (r=0.451; p<0.001). In addition, a positive and statistically significant correlation was identified between MAT total score and MSPSS total score (r=0.538; p<0.001). A significant association was found between PAI and employment status. Significant associations were also identified between MAT and MSPSS scores and the educational status of the pregnant woman and her spouse, income level, employment status, and whether the pregnancy was planned. A significant relationship was found between PAI and employment status. Significant associations were also identified between MAT and MSPSS scores and the educational status of the pregnant woman and her spouse, income level, employment status, and whether the pregnancy planned or not. Conclusion: Significant relationships were found between prenatal attachment, marital adjustment, perceived social support in total and in all subdimensions. During antenatal follow-ups, social support, spousal relationships, and prenatal attachment should be assessed together, and pregnant women who are at risk due to low social support or poor marital adjustment should be identified at an early stage and provided appropriate counselling. Family physicians have the unique position for this.