Class-based resistance dynamics of petty commodity producers: Subjective aspects of everyday life in a village of western Turkey
Küçük meta üreticilerinin sınıfsal direniş dinamikleri: Türkiye'nin batısında bir köyde gündelik hayat deneyiminin öznellikleri
- Tez No: 379927
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET C. ECEVİT, DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küçük Meta Üreticileri, Gündelik Hayat Deneyimleri, Sınıf Karşılaşmaları, Kültürel Temsiller, Petty Commodity Producers, Everyday Life Experiences, Class Confrontations, Cultural Representations
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez Türkiye'nin batısında bir köyde yapılan alan çalışmasına dayanarak küçük meta üreticilerinin sınıfsal direniş dinamikleri ve gündelik hayatın öznel karakterini analiz ederek tarımsal ilişkilerdeki değişimi anlamayı hedeflemektedir. Küçük köylülük ile genel toplumsal ilişkiler arasındaki ilişkiyi Türkiye'deki küçük meta üreticilerinin mevcut sınıf deneyimi çerçevesinde kurarken; duygular, değerler, beklentiler ve temsillerde gömülü olan küçük köylülüğün sınıf karşılaşmalarını kapsamaya çalışmaktadır. Ayrıca köylülerin 'köylü temsillerini' nasıl deneyimledikleri de sınıf oluşumunun önemli bir parçası olarak direniş dinamikleri temelinde anlaşılmaya çalışılmaktadır. Direniş dinamiklerini anlamak amacıyla aile içerisindeki usta-çırak ilişkisi temelinde köylü emeğinin karakteri ile üretim ve yeniden üretimin iç içe geçmesi ile şekillenen küçük meta üretiminin özgün iş disiplinine odaklanılmaktadır. Böyle bir analizin 'hegemonik', 'hegemonik olmayan' ve 'karşı hegemonik' unsurlar barındıran köylülerin baskılanmasının özgünlüklerini anlamaya yardımcı olacağı iddia edilmektedir. Bu bağlamda, küçük meta üreticilerinin çözülme yönündeki basınçlara karşı çok yönlü sınıfsal farklılaşma ve kültürel çeşitlenme örüntüleri ile sınıf karşılaşmalarına dayanan gündelik hayat deneyimleri içerisindeki temsiller yoluyla direndiği iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The focus of the thesis is to understand the change in agricultural relations by analyzing the class-based resistance dynamics of petty commodity producers and the subjective character of everyday life on the basis of the field research conducted in a village of Western Turkey. The thesis attempts to include class confrontations embedded in feelings, values, expectations, images while establishing the relation of small peasants and the general social relations within the context of prevailing class experiences of petty commodity producers in Turkey. The thesis also tries to understand how peasants experience 'peasant images' as crucial part of making of class based on resistance dynamics. In order to comprehend resistance dynamics, the thesis also focuses on the character of peasant labour on the basis of master-apprentice relationship within the family as well as its specific work discipline that are marked by the unity of production and reproduction. The thesis argues that such an analysis is helpful to understand the specifities of subordination of peasants that incorporate 'hegemonic', 'non-hegemonic' and 'counter hegemonic' features. In that sense, the thesis argues that petty commodity producers resist against pressures of dissolution constituted by multiple patterns of class differentiation and cultural diversifications and representations of everyday life experiences based on class confrontations.